Ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena

Constantin, acest mare imparat a fost fiul lui Constantin Chlorus (care stapanea in partea extrem occidentala a Imperiului Roman ) si al binecuvantatei Elena. A fost proclamat succesorul tatalui sau la moartea acestuia, in anul 306.

In anul 312, afland ca Maxentius si Maximinus (care stapaneau in rasaritul Imperiului) si-au unit fortele impotriva sa, Constantin si-a adunat trupele si s-a pregatit pentru lupta. La miezul zilei a vazut pe cer, sub soare, un stalp stralucitor in forma de cruce, pe care scria : « Prin acest semn vei invinge. » In noaptea urmatoare i s-a aratat in vis Mantuitorul Hristos si l-a indemmnat sa lupte in numele crucii.

A doua zi de dimineata, Constantin a poruncit sa se faca de indata un steag in forma de cruce, pe care a scris numele lui Hristos. Pe 23 octombrie, Constantin l-a atacat si l-a invins pe Maxentiu, care s-a inecat in raul Tibru in timp ce incerca sa fuga.

Imparatul Constantin a aratat multa ravna pentru Biserica crestina. El a fost cel care a dat Edictul de la Milan, prin care s-a pus capat prigoanei impotriva crestinilor. Tot Constantin a fost cel care a convocat sinodul de la Niceea, unde s-a formulat o parte importanta din dogmele bisericii crestine si unde a fost condamnata erezia lui Arie, cel care nu recunostea dumnezeirea lui Hristos.

La indemnurile fiului sau, imparateasa Elena a plecat in cautarea Sfintei Cruci la Ierusalim. Acolo a descoperit locul Golgotei, al Sfantului Mormant, precum si lemnul Sfintei Cruci. Descoperirea Crucii s-a facut printr-o minune : imparateasa nestiind care dintre lemnele gasite este cel sfant, s-a rugat la Dumnezeu sa-i arate acest lucru, si rugaciunea i-a fost ascultata, caci atingand cu unul din lemne trupul unui mort dus la ingropare, mortul a inviat.

Dupa gasirea Crucii, sfanta Elena a ridicat multe biserici in Ierusalim, la locul Rastignirii si al Invierii, in Betleem, pe Muntele Maslinilor si in multe alte locuri sfinte. Imparateasa Elena a fost proclamata Augusta, iar chipul ei a fost imprimat pe monede de aur. Doua orase din Bitinia si Palestina au primit numele ei (Helenopolis).

Constantin a cerut sa fie botezat pe patul de moarte. Pentru multele fapte crestinesti ale sale si ale imparatesei Elena, Biserica i-a numit « Sfintii imparati cei intocmai cu apostolii ».

sursa foto: calauza.edj.ro


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s