Unde gasim motivatia?

Orice activitate intreprinsa are un scop. Dar cum construim motivatia care ne ajuta sa ne indeplinim telurile? Cum ii ajutam pe copii sa faca acelasi lucru? Hai sa aflam.

Pentru trainerul Rares Manolescu, motivatia este „energia care ne misca intr-o anumita directie”. Adesea, incercam sa descifrez ce ne motiveaza pe noi insine si cum sunt motivati (sau demotivati) cei din jurul nostru. Pe parinti ii intereseaza in special ce ii impulsioneaza pe copiii lor.

Insa, de multe ori, uitam sa privim din perspectiva celor mici si gandim doar prin prisma experientelor si valorilor noastre. Daca nu se comporta asa cum vrem noi, ne gandim ca este demotivat si actionam in consecinta.

Dar deciziile luate pe baza propriilor interese, fara a ne uita si la ce il pasioneaza cu adevarat pe cel mic, duc adesea la motivatia „de tip junk food”, cum o denumeste Rares Manolescu. Adica, alegem calea rapida, fie prin amenintari, fie prin recompense. Acest tip de motivare, aflam acum, nu are efecte pe termen lung si ii face mai mult rau copilului, provocandu-i o dependenta. Cel mic ajunge sa faca „bine” (a se intelege „asa cum vrea parintele”) doar prin motivatia aceea rapida – doar daca este amenintat cu pedeapsa sau daca primeste ceva.

Vestea buna este ca exista si o alta cale. Motivatia functioneaza atunci cand copilul se poate motiva singur. Iar cea mai simpla metoda de a-l invata acest lucru este… prin joaca! Afla aici cum ajunge copilul sa isi dezvolte o pasiune care sa il motiveze sa ajunga la performanta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s