Transforma un ou intr-o geoda de cristale

Poti face chiar la tine acasa geode de cristale, prin acest experiment usor, uimitor si, in acelasi timp, educativ pentru copii.

Daca ti s-au spart niste oua, sa nu arunci cojile, pentru ca le poti folosi intr-un experiment prin care sa iti inveti copilul cum se formeaza geodele in natura.

Ai nevoie de:

  • coji de oua (curatate);
  • apa;
  • mai multe substante solubile: sare de masa, sare grunjoasa, zahar, bicarbonat de sodiu, sulfat de magneziu (sare Epsom), sare marina, borax;
  • pahare de carton;
  • linguri;
  • coloranti alimentari;
  • cofraje de oua si hartie cerata.

Cum se face:

Incearca sa spargi fiecare ou cat mai aproape de capatul ingust al sau. Pentru ca vei folosi coaja de ou pe post de recipient pentru solutia ta, cu cat este mai adanc „recipientul”, cu atat experimentul va fi mai reusit.

Curata cojile de ou cu apa calda si indeparteaza toata membrana oului din interiorul cojii. (Daca ramane membrana, este posibil sa se formeze mucegai in coaja de ou, iar cristalele tale se vor innegri.)

Pune in cofraj niste hartie cerata, pentru a tine ouale in pozitie verticala.

Intr-o craticioara, fierbe niste apa.

Toarna jumatate de cana de apa fiarta intr-unul dintre paharele de carton si adauga un sfert de cana dintr-o substanta solubila. Amesteca pana cand se dizolva. Continua sa adaugi substanta solida, pana cand ai creat o solutie suprasaturata.

Adauga si un colorant alimentar.

Cu grija, toarna amestecul in coaja de ou, atat cat se poate fara a da pe afara.

Cauta un loc sigur, unde poti pune cofrajul cu geodele tale, pana cand apa se evapora. In cojile de oua se vor forma cristale.

Cam acelasi lucru am facut si in Experimentul Delicios.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s