Tot mai multi copii afectati de ATCP

Psihologii atrag atentia asupra unui fenomen care afecteaza din ce in ce mai multi copii: ATCP (Angered Temper with Choleric Progression), un ansamblu de tulburari de comportament, cu numeroase manifestari extreme la copii.

Printre simptomele care denota sindromul ATCP, sunt amintite atat izolarea si timiditatea, cat si crizele de agresivitate, violenta fata de cei din jur sau nervozitatea excesiva, manifestandu-se toate sau doar unele dintre ele la copiii cu varste intre 1 si 12 ani. Considerat a fi noul fenomen al secolului, acest sindrom este un efect psihologic al lipsei parintelui din viata copilului, nu doar prin separare, ci inclusiv prin neglijare.

Pentru a trage un semnal de alarma, o echipa de psihologi, impreuna cu Itsy Bitsy FM, Asociatia Parintilor Isteti, sustinuti de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), lanseaza un apel pentru informarea parintilor.

Astfel, sunt deschise canale de comunicare, unde specialistii vor acorda gratuit consultanta parintilor care au intrebari sau vor sa se informeze: site-ul Sindrom ATCP si pagina de Facebook Stop ATCP.

Cele mai recente statistici realizate la nivel national arata ca din ce in ce mai multi copii se simt mai insingurati, fiind lipsiti de timpul si atentia parintilor sau chiar neglijati, inclusiv atunci cand parintii sunt prezenti in viata lor.

Potrivit cercetarilor ANPDCA, in Romania au fost raportate peste 7000 de cazuri de copii neglijati de parinti, numai in primele noua luni ale anului 2015.

”Pentru societatea in care traim, timpul a devenit o resursa critica, ce afecteaza echilibrul dintre viata de familie si cea profesionala. Primele victime ale acestei situatii pot fi, uneori, copiii. Ocupati sau prea grabiti, parintii nu realizeaza ca, desi cred ca le ofera copiilor lor o viata extraordinara, uneori acestora le lipseste ceva sau au o problema (…)”, declara Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Psihologii atentioneaza: copiii care nu petrec suficient timp cu parintii si care sunt astfel neglijati pot prezenta tulburari de comportament cu manifestari specifice sindromului ATCP. Prezenta a 3-4 simptome dintre cele indicate de specialisti este suficienta pentru ca un astfel de copil sa poata fi considerat ca avand un comportament dezadaptativ. Poti consulta toate simptomele AICI.

Primesc tot mai multe mesaje de la parinti ingrijorati de copiii lor, care sunt tristi, timizi, apatici, nu au prieteni, nu raspund la ore, nu participa la jocuri si sunt bolnaviciosi”, adauga psihoterapeut Cristina Trepcea.

Din ce in ce mai multi copii sunt violenti si simt nevoia sa se impuna in fata colegilor cu orice pret, ii ironizeaza si uneori devin si violenti la nivel verbal, fizic, dar mai ales emotional”, afirma psiholog si psihoterapeut Mirela Horumba.


2 comentarii la „Tot mai multi copii afectati de ATCP”

  1. Pai da, ca daca pălmuiesc la fiind ați interzis o așa va trebuie… Nu speed nimeni, să exagerăm dar ‘cine cruța nuiaua nu si iubește copii’ !!! Mai bine le ziceati Spa sindromul prostiei absolute….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s