Recunosti adevarata valoare a copilului tau?

Cand copilul vine sa iti arate ceva ce a facut, ii spui ca se putea mai bine sau il feliciti? Copilul tau are nevoie sa fie recunoscut, la fel ca oricare dintre noi.

Nevoia de a fi recunoscut este a treia dintre nevoile relationale. A fost descrisa de Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE®. Copilul tau are nevoie sa fie recunoscut. In primul rand, ca fiind copilul tau si al celuilalt parinte. Apoi, pe masura ce creste, devine ca un diamant. Isi descopera din ce in ce mai multe fatete. Stii prea bine ca fiecare diamant este unic. Tot asa, si el are nevoie sa fie recunoscut in toate laturile sale, pasiunile si reusitele lui. Pe scurt, are nevoie sa fie recunoscut la adevarata sa valoare.

Fara sa iti dai seama, se intampla sa comunici cu el si sa nu respecti aceasta nevoie importanta. Iata cateva din aceste situatii frecvente:

  • Atunci cand il accepti doar cand te asculta. Cand se comporta asa cum iti face tie placere:

« Daca faci asta, eu plec » sau « Daca nu faci asa, eu nu te mai iubesc ». Iubirea si prezenta ta sunt neconditionate. El are nevoie sa stie ca te are alaturi si la bine si la greu. Dar mai ales la greu. Atunci cand greseste.

  • Se mai intampla cand il compari cu alti copii sau cu fratii lui.

« Stefan cum poate sa fie cuminte si sa ia 10 la matematica si tu nu poti ? » Tipul acesta de mesaje poate fi debutul unei relatii proaste intre frati. Care poate sa umple o viata intreaga de ranchiuna.

  • Din nou, nu ii recunosti adevarata valoare cand il compari cu copilul tau ideal.

Poate ca ai in minte o imagine ideala. Ca acelea din carton, pentru reclamele din magazine. Si ceea ce faci este sa vrei sa il transformi in acea imagine de carton. « Copilul meu va fi un pianist celebru. » Dar lui ii place fotbalul. Sau ar trebui sa fie un elev eminent. Sau sa citeasca cat mai multe romane.21.nevoia de a fi Recunoscut

Idealurile si dorintele sunt frumoase. Si te invit sa visezi la ele. Si sa le si indeplinesti. Pe cele care se refera la tine. Poate tu visezi sa canti la pian.

Dar dorintele asupra celuilalt pot deveni teroriste: «Vreau ca tu sa vrei sa fii cum vreau eu. Si in plus sa iti placa. »

De aceea, te invit sa continui sa descoperi noile fatete ale propriului tau diamant. Este felul cel mai rapid pentru a-l invata pe copil cum sa isi implineasca nevoia de a fi recunoscut. Dincolo de rolurile tale de mama/tata, sotie / sot, profesionist.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s