Este consultatia la medic obligatorie?

Inca din primele zile de scoala, parintilor li se recomanda evaluarea sanatatii copilului. De ce este consultatia la medic obligatorie?

Un nou an scolar inseamna o experienta noua pentru cei mici si o adevarata incercare pentru parintii lor, care vor sa se asigure ca totul este perfect. De la pregatirea psihica a copiilor (care sunt nevoiti sa isi schimbe complet rutina zilnica) pana la cumparaturile pentru uniforme si rechizite, totul este atent supravegheat de parinti.

Tot in partea de pregatiri intra si consultatia la medic, un aspect foarte important pentru copii, in aceasta prima etapa.

Iata ce este bine sa ai in vedere, in primele zile de scoala, cand vine vorba de sanatatea copilului:

1. Consultul medical general – foarte important

Inceperea scolii inseamna o schimbare pe toate planurile. Copilul va face eforturi mari fizice si psihice pentru a se adapta, iar parintii vor sa se asigure ca el le poate sustine, mergand cu el la un consult medical general.

,,Un consult medical va identifica corect eventuale probleme de sanatate ale celui mic. Medicul poate evalua daca acesta este apt pentru orele de sport, daca functia vizuala este in parametri normali, daca tensiunea arteriala este normala si per ansamblu, daca el este pregatit fizic pentru a face fata schimbarilor aduse de noul stil de viata. Aceasta consultatie trebuie efectuata cu cateva luni inainte de inceperea scolii si reluata in septembrie pentru un bilant exact.

Urmatorul pas, si cel mai important, este acela ca parintii trebuie sa tina cont de sfatul medicului in ceea ce priveste administrarea medicatiei.

Am intalnit parinti care au redus perioada de tratament recomandata de medic sau dozele medicamentelor, sau parinti care din dorinta de a imbunatati starea de sanatate a celor mici cat mai repede au dat medicamente fara sa consulte un medic.

Medicamentele nu sunt bomboane si trebuie tratate cu seriozitate. intrebati medicul inainte de a presupune diagnosticul sau de a trata copilul, recomandam sa nu modificati prescriptia medicala si sa nu actionati dupa sfaturi neautorizate”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

2. Imunizarea copilului – este mereu necesara?

Odata cu intrarea copilului in colectivitate apar doua riscuri: fie ca el sa transmita un posibil agent infectios catre un numar mai mare de copii sau, la randul lui, sa contacteze cu mai mare usurinta viroze sau boli de care parintii au reusit sa il protejeze pana atunci.

In situatii speciale, este nevoie de consultatia la medic, pentru a sti daca micutul tau este imunizat, vaccinat, adica protejat de boala.

,,Copiii, dupa cum bine stiu parintii, sunt vaccinati conform schemei nationale de vaccinare impotriva bolilor grave precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul, rujeola etc. Pe langa acestea, exista si alte vaccinuri in categoria celor optionale, iar parintii care din diverse motive nu au reusit sa le faca ar trebui sa discute cu medicul pediatru despre posibilitatea si necesitatea de a le face acum, data fiind schimbarea de mediu si cresterea riscului de imbolnavire”, a declarat dr. Evelina Moraru.

De asemenea, doamna doctor a explicat si pericolele medicatiei fara consultatia la medic:

,,Conform unui studiu efectuat de ARPIM anul acesta, majoritatea parintilor dau medicamente copiilor fara recomandarea medicului pentru a trata simptomele racelii, unii dintre ei le trateaza chiar cu antibiotice fara a sti ca aceste medicamente nu au niciun efect in cazul infectiilor virale. Este foarte important sa luati legatura cu medicul atunci cand copilul se imbolnaveste. Numai el va poate recomanda cel mai potrivit tratament.”

3. Discuta cu medicii si profesorii despre sanatatea celui mic

Timp de 4-5 ore pe zi, cel mic va fi in grija profesorilor si, daca este necesar, in grija cadrelor medicale ale scolii. De aceea, este esential ca parintii sa discute cu acestia despre eventualele alergii sau sensibilitati ale copilului si daca este nevoie de optiuni de tratament in caz de urgenta.

Prima zi de scoala a anului scolar este un moment unic pentru copii si pentru parinti deopotriva. Este inceputul unei noi etape din viata si este important ca primul pas sa fie facut cu dreptul.

Tu i-ai facut copilasului tau consultatia la medic?

Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s