O moneda pe care nu ai vrea sa o pierzi (Zambistire)

In Statele Unite, un nickel valoreaza cinci centi. Totusi, tot in Statele Unite, un nickel valoreaza milioane de dolari.

 

Se pare ca, fix acum un secol, o moneda de un nickel a fost scoasa pe piata. Nimic impresionant pana acum. Doar ca, au fost batuti doar cinci astfel de banuti. Nu te-am dat pe spate nici acum? Ei bine, aceste monede sunt atat de valoroase si din cauza ca… sunt contrafacute!

Samuel W. Brown, creatorul lor, a omis un detaliu. Desi batuse anul (1913), in loc sa puna capul de bizon american pe moneda (care fusese introdus in acel an ca simbol pentru nickel), el a pus chipul Libertatii (figura ce fusese folosita cu un an in urma pentru banutul de cinci centi). Fapta s-a aflat cand era deja prea tarziu ca Samuel sa mai fie arestat.

Ani de zile, cei cinci nickeli au fost vanduti in grup, pana cand au fost impartiti intre cinci colectionari. Patru dintre ele au ajuns la Asociatia Numismatica Americana din Baltimore. A cincea a trecut din generatie in generatie, iar acum este estimata la o valoare ce variaza intre 2,5 si 5 milioane de dolari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s