Incurajeaza creativitatea copilului tau

S-ar putea sa te surprinda, dar a crea este chiar o nevoie. Si cine sa aiba mai mult nevoie sa isi exprime creativitatea, daca nu copilul?

Nevoia de crea, a copilul tau si a ta, este a opta dintre nevoile relationale, descrise de Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE®. Nu este rezervata doar artistilor sau inventatorilor, ci fiecarei fiinte.

Poate lua orice forma, pornind de la lucruri mici. Poate fi felul nou in care te intinzi dimineata la trezire. A crea este o forma de expresie personala. Asa iti eliberezi energia care era pana atunci blocata sau hiberna. Astfel, iti poti recrea viata si relatiile. A-ti implini nevoia de a crea nu inseamna sa inventezi ceva cu totul nou. Inseamna sa iti dai voie sa explorezi si alte cai de a face lucrurile.

Iar rolul tau ca parinte este simplu: sa primesti ceea ce copilul tau creeaza. De acest fapt va depinde felul in care va integra latura lui creativa.

Ai grija la felurile in care ii anulezi creativitatea si nevoia de a crea:

  • Cand ceea ce face nu este «cum trebuie».
  • Sau ce a facut nu ti se pare suficient de bun.
  • Copilul se joaca altfel decat «cum trebuie folosita jucaria» si ii interzici sa continue : «Tu nu ai vazut instructiunile?»

Astfel, copilul va inabusi treptat forta lui creativa. Si va deveni copia ta fidela. Vor deveni, poate, acei adulti care, la 40 de ani, isi suna mama sa o intrebe ce decizie sa ia.

Creativitatea isi poate face loc la multe niveluri: felul cum arati si te imbraci, felul cum te misti, cum vorbesti. Felul in care iti amenajezi spatiul si chiar felul in care faci mancare.

Si tu, ca parinte, iti implinesti nevoia de a fi creativ. Ii creezi copilului locul si spatiul lui, un mediu sanatos si sigur. Si este nevoie sa recreezi, permanent, rolul tau de parinte. Adaptat nevoilor de acum ale copilului tau. Diferit poate de felul in care te-au crescut parintii tai.

Si nu uita: creativitatea poate avea putere vindecatoare. Atunci cand treci prin incercari grele in viata ta. Te poate elibera de starile greu de suportat, iti poate aduce echilibrul de care ai nevoie.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s