Fertilitatea – intrebari si raspunsuri

Atunci cand iti doresti un copil, dar nu reusesti sa ramai insarcinata in ciuda multor incercari pe care le-ai facut in decursul unei perioade mai lungi de timp, nu dispera!

E drept, poate fi o problema de fertilitate la mijloc, fie ca este vorba de tine sau de partener, dar poate fi la fel de bine o necunoastere a propriului corp si a factorilor care maresc sansele aparitiei unei sarcini.

Ciclul menstrual, ovulatia si zilele fertile:

In primul rand, trebuie sa stii ca perioada in care poti ramane insarcinata este de doar cateva zile pe luna. Aceasta este perioada care incepe cu trei-patru zile inainte de ovulatie si dureaza inca una-doua zile dupa ovulatie. Dar cum putem afla in ce zi se petrece ovulatia? Statistic, aceasta apare cu 14 zile inainte de prima zi a urmatorului ciclu menstrual. Asadar, pentru un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, numaratoarea incepand cu prima zi a ultimului ciclu menstrual. Pentru un ciclu regulat de 29 de zile, ovulatia se petrece in cea de-a 15-a zi a ciclului etc.

Afla mai multe despre acest subiect din articolul Afla perioada ta fertila

Antecedente medicale si factori de risc ce pot afecta fertilitatea femeii:

Este posibil ca o boala prin care ai trecut sau un obicei nesanatos practicat sa iti afecteze fertilitatea. Anunta-ti medicul daca te afli intr-una din categoriile de mai jos:

• ai cicluri dureroase sau neregulate;
• esti supraponderala sau subponderala;
• fumezi sau consumi droguri;
• suferi de boli cronice cum ar fi diabetul, cancerul sau afectiuni ale tiroidei;
• ai trompele uterine blocate, ai fibrom uterin sau ovar polichistic;
• ai suferit operatii in zona pelviana sau abdominala;
• ai avut o boala cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia, gonoreea etc.

Antecedente medicale si factori de risc ce pot afecta fertilitatea barbatului:

Este posibil ca o boala prin care a trecut partenerul tau sau un obicei nesanatos practicat de el sa ii afecteze fertilitatea. Anunta-ti medicul daca sotul tau se afla intr-una din categoriile de mai jos:

• a avut oreion dupa varsta de 14 ani;
• fumeaza sau consuma droguri;
• sufera de boli cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, sau boli ale tiroidei;
• sufera de o problema a testicolelor: tumoare, chist, varicocel, sau testicule necoborate;
• consuma medicamente de genul steroizilor si antihipertensivelor;
• merge cu bicicleta pe distante lungi.

Este fertilitatea legata de varsta?

Cu siguranta, fertilitatea este un factor strans legat de starea generala de sanatate a organismului uman si in acelasi timp de varsta femeii care doreste sa ramana insarcinata. Trebuie stiut ca perioada optima in care este bine sa aduci pe lume un copil se afla in intervalul de varsta 20-30 de ani, atunci cand corpul se afla in cea mai buna forma si este complet dezvoltat, capabil sa duca pana la capat o sarcina si sa nasca un copil sanatos. Daca ai mai putin de 18 ani, organismul tau este inca in formare, insuficient maturizat atat fizic cat si psihic pentru rolul de mama. Daca ai mai mult de 35 de ani, corpul tau este mai slabit si nu mai are aceeasi putere de a duce pana la capat o sarcina. Conform statisticilor, pericolele avortului spontan, ale malformatiilor congenitale sau ale sindromului Down cresc odata cu varsta mamei. Cu toate acestea, in zilele noastre, multe femei isi doresc sa devina mame dupa ce au trecut de varsta de 30 de ani, deoarece intai au avut grija sa isi realizeze o cariera si sa isi intemeieze un camin, creand ambianta potrivita pentru venirea pe lume a noului-nascut. In aceste cazuri, toate riscurile unei sarcini cu probleme pot fi monitorizate printr-o supraveghere atenta si analize aprofundate.

Asteptam si intrebarile tale, legate de fertilitate, in rubrica de comentarii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s