Face crize cand nu se intampla cum vrea el

Da, perioada in care copiii fac crize incepe in jurul varstei de 2 ani. Este varsta la care cei mici fac pasi importanti catre independenta si descopera ca nu reusesc sa faca ceva. Sau ca nu se intampla cum vor ei.

De obicei, motivul crizelor este frustrarea. Tu, adult fiind, ai invatat deja cum sa iti gestionezi frustrarea. Pentru copilul tau, acest drum de abia incepe. Iar tu, ca parinte, esti acolo ca sa il ajuti sa invete cum sa exprime frustrarea. Mai degraba in cuvinte decat cu violenta si trantit pe jos in mijlocul magazinului.

Iata cum poti proceda cand incepe sa faca crize:

  • In primul rand, ramai calm. Acum stii deja ca este o etapa normala in dezvoltarea copilului. Daca esti acasa, poti sa te distantezi fizic si sa astepti sa se linisteasca de la sine.
  • Ramai ferm pe pozitie. Daca raspunsul tau este NU la cererea lui, atunci nu ceda. Altfel, il antrenezi sa continue sa faca aceste crize. Pentru ca stie ca, pana la urma, iese cum vrea el.
  • Lasa deoparte imaginea de parinte perfect si ce crede gura lumii. („Ce o sa zica lumea daca el se tavaleste pe jos?”) Oare vrei sa dai mai multa importanta unor necunoscuti din magazin decat educatiei copilului tau?
  • Poti, in schimb, sa oglindesti sentimentele copilului cu ajutorul cuvintelor: „Da, imi imaginez ca esti foarte suparat / sau furios /sau manios.” Asa, va deprinde treptat sa spuna in cuvinte ce il deranjeaza.

Tu, ca parinte, esti in slujba nevoilor lui, nu a dorintelor. Daca este o dorinta, el este responsabil sa o indeplineasca. Tu o poti asculta si valoriza. Daca vrea o papusa, in loc de raspunsul clasic „Nu! Mai ai 20 acasa si nu am bani”, iti propun sa ii asculti dorinta: „Da? Iti doresti papusa aceasta? Si ce iti imaginezi ca ai face daca ai avea-o? Pentru ca dorinta este in imaginarul copilului. Tu il ajuti sa o deruleze, ramânând la nivel imaginar. Daca doreste sa si-o indeplineasca, il poti sustine: „Si ce esti pregatit sa faci ca sa ai papusa?” Va invata astfel cum sa obtina prin forte proprii ce isi doreste in viata lui.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s