Padurile

Padurile

Padurile sunt cele care au grija ca oamenii sa poata respira aer curat, fiind extrem de importante pentru toti locuitorii planetei. Ele produc oxigen si consuma dioxid de carbon; doua treimi din oxigenul planetei, consumat de lumea vie, de industrie si autovehicule este furnizat atmosferei de catre arbori si arbusti.

S-a demonstrat ca un fag matur produce 1,7 kg oxigen in fiecare ora si prelucreaza 2,35 kg dioxid de carbon emanat din tevile de esapament ale masinilor. Astfel se purifica 4800 metri cubi de aer/ora, asigurandu-se nevoile zilnice de oxigen pentru 64 de oameni. Cantitatea de oxigen produsa de un stejar in timpul vietii sale este suficienta pentru un om timp de 20 de ani.

Padurile reprezinta, de asemenea, foarte eficiente filtre naturale, deoarece retin in coroanele arborilor particule fine de praf sau cenusa existente in atmosfera.

In plus, padurile au rolul de a stabiliza clima locala si de a conserva calitatea solului.

Padurile dau insa si lemn – material utilizat din cele mai vechi timpuri pentru arme, unelte, construirea de locuinte sau pregatirea hranei. Lemnul este in continuare utilizat in diferite domenii ale vietii umane (industria mobilei, hartiei, chimica, in constructii).

Padurea constituie si o sursa de hrana. Acest rol al padurii se datoreaza plantelor si animalelor pe care aceasta le adaposteste. Fructele de padure, ciupercile comestibile, stuparitul si vanatoarea au constituit intotdeauna o importanta sursa pentru alimentarea omului.

Padurile reprezinta si o sursa de medicamente, un fel de farmacie verde, pentru ca ele contin cea mai mare diversitate de plante si animale de pe Terra.

Sa nu uitam si de un alt rol al padurii – cel estetic. Padurile sunt extrem de frumoase, impresionand prin varietatea culorilor frunzisului, prin multitudinea de nuante de verde. Frumusetea padurii a impresionat si multi artisti care, prin arta lor, si-au exprimat sentimentele fata de aceasta perla a naturii.

Padurile se intind ca un imens brau verde de-a lungul muntilor, dealurilor, campiilor si malurilor apelor, acoperind aproape o treime din suprafata uscatului.

Cele mai intinse zone impadurite se afla in Rusia si America de Sud. Cea mai mare suprafata acoperita de paduri se afla in nordul Rusiei, intre 55º latitudine nordica si cercul arctic.

Mai mult de doua treimi din intinderea totala a padurilor este ocupata de arborii de foioase; padurile de conifere ocupa peste 1.200 de milioane hectare, fiind concentrate mai ales in emisfera nordica, in tari puternic industrializate, iar aproape jumatate din suprafata fondului forestier mondial (toate padurile din lume) este reprezentata de padurile tropicale.

Acum 2000 de ani, padurile acopereau cea mai mare parte a Europei, Americii si Asiei.

Suprafata ocupata de paduri s-a restrans insa drastic.

In Romania, in perioada medievala, padurile reprezentau 75% din suprafata tarii, la inceputul secolului al XIX-lea aceasta a ajuns la 38%, iar dupa 1975, padurile au ajuns sa ocupe doar 27% din suprafata, din cauza taierilor masive.

Dintre toate tipurile de padure, cel mai bine au rezistat padurile ecuatoriala si tropicala umeda. Chiar si in zilele noastre sunt inca tinuturi intregi de paduri tropicale umede in care omul nu a putut patrunde.

Totusi, zonele defrisate pana in prezent sunt atat de mari incat ar trebui sute de ani de recuperare naturala pentru a reface vegetatia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>