Dacii

Dupa Strabon – un vestit istoric al antichitatii – dacii se mai numeau si daoi. Daos era numele frigian al „lupului”. In Moesia Inferior – o zona a Daciei vechi – exista orasul Daous-dava, ce înseamna literalmente „orasul lupilor” – de la „daous”, care inseamna lup si „dava”, care inseamna oras.

Se pare ca dacii si-ar fi luat numele de la un grup de fugari imigranti veniti din alte regiuni, sau de la niste tineri certati cu legea, care dadeau satelor ca lupii sau si care traiau din prada.

Lupul este un animal siret, puternic, care ataca fulgerator in haita; este un animal periculos, de aceea razboinicii multor popoare se asemuiau lupilor. La vechii germani de exemplu, razboinicii-fiara erau cunoscuti sub numele de „bersekir”, adica razboinicii in blana de urs sau „ulfhednar”, – oameni in piele de lup. Atat timp cat razboinicul era imbracat in pielea animalului el nu mai era om, devenea carnivorul insusi – avand toate caracteristicile acestuia, simturile si puterea unui lup. Un alt exemplu este o casta razboinica din Africa; razboinicii din aceasta casta se imbraca in piele de leopard, existand credinta ca acest lucru le va da puterea si istetimea leopardului.

Dacii faceau o stransa legatura intre lup si razboi, de aceea stindardul lor de lupta era reprezentat de un animal cu cap de lup cu trup de sarpe – dorind sa aiba in lupta puterea si istetimea acestor animale. Dacii se considerau un popor nascut sub semnul lupului, adica un popor a carui existenta va fi plina de razboaie si invazii, viata dacilor fiind ca o continua vanatoare. Si apoi… sa nu uitam ca singurul popor care a reusit sa-i invinga pe daci a fost poporul roman.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s