Martisorul – Tot ce nu stiai
Odata cu primavara, vine si cea mai indragita sarbatoare romaneasca – Martisorul, vestitorul primaverii! In ziua de 1 Martie, fetele si femeile poarta in piept mici simboluri ale acestui moment. Dar mai multe ne spune Zimitot. „Martisor” este denumirea populara a lunii martie, dar este si numele unei strazi din Bucuresti, pe care se afla … Continuă lectura „Martisorul – Tot ce nu stiai”
Telescopul
Zimitot le vorbeste copiilor despre una dintre inventiile care ne-a adus mai aproape de intelegerea vastului Univers: telescopul. Telescopul este un instrument optic care permite observarea obiectelor indepartate si neclare, ca si cum ar fi mult mai luminoase si mai apropiate de observator. De aceea, este folosit in astronomie, pentru observarea corpurilor ceresti indepartate. Totusi, … Continuă lectura „Telescopul”
Craciunul
Craciunul este marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, care este sarbatorita de toti crestinii pe data de 25 decembrie a fiecarui an. Care este istoria acestei zile si ce traditii urmam de Craciun? Stie Zimitot Acum mai bine de doua mii de ani, Fecioara Maria L-a nascut, prin puterea Duhului Sfant, pe Pruncul Iisus … Continuă lectura „Craciunul”
Renii lui Mos Craciun
Zimitot are date si de la Polul Nord, unde a descoperit niste fiinte foarte asemanatori cerbilor: renii. Afla ce stie Zimitot despre renii lui Mos Craciun. Renii straiesc in regiunile arctice. Se pare ca renii salbatici sunt din ce in ce mai putini, majoritatea celor care mai exista in prezent fiind la fel de domestici … Continuă lectura „Renii lui Mos Craciun”
Steaua si Viflaimul
Inaintea Craciunului, se obisnuieste sa se cante Steaua si sa se joace Viflaimul. Despre aceste traditii de Sarbatori, ne spune Zimitot mai multe. Istoria sarbatorilor de iarna e strans legata de solstitul de iarna, atunci cand ziua incepe din nou sa se mareasca. Din acest moment ziua incepe sa creasca si va fi egala cu … Continuă lectura „Steaua si Viflaimul”
Cunoasterea
Cunoasterea este posibilitatea de a avea informatii. Aceasta componenta a omului este atat de vasta, incat l-am rugat pe Zimitot sa ne explice putin despre ea. Omul, privind in jurul sau, a ajuns sa cunoasca modul in care arata lumea lui, ascultand, a ajuns sa cunoasca modul in care suna lumea lui, chiar si explorarea … Continuă lectura „Cunoasterea”
Inventiile antichitatii
Dintre toate inventiile antichitatii, Zimitot a gasit cateva la care sigur nu te-ai fi gandit. Cine a crezut ca machiajul nu este ceva recent? Folosite de mai bine de 7.000 de ani, cosmeticele au fost inventate de egipteni, pentru a se infrumuseta dar si pentru a-si proteja trupurile. Tot dintre inventiile antichitatii fac parte si … Continuă lectura „Inventiile antichitatii”
Culorile
De aceasta data, Zimitot le spune copiilor cum se formeaza culorile, cum de le vedem asa cum le stim si cu ce sunt asociate in diverse culturi. Din punct de vedere fizic nu exista culorile asa cum le percepem noi, ci doar unde de lumina de diferite lungimi de unda. Asta inseamna ca, atunci cand … Continuă lectura „Culorile”
Inghetata
Inghetata are o istorie bogata, fiind mentionata in unele documente ca fiind desertul preferat al multor personalitati. De la mari imparati romani, pana in zilele noastre, Zimitot le spune copiilor povesti despre inghetata. Anumite surse spun ca imparatul Nero Claudius Caesar al Romei (A.D. 54-68), cunoscut pentru inspaimantatoarele cruzimi din timpul domniei sale, trimitea echipe … Continuă lectura „Inghetata”
Istoria aerostatului
Inainte de a afla despre istoria aerostatului, este bine sa stim mai intai despre ce vorbim. Zimitot le spune copiilor ca aerostatul este un obiect care se ridica in aer. Orice fel de obiect? Cu siguranta nu. Hai sa afli mai multe! Ascensiunea acestui aparat in inaltul cerului se bazeaza pe legile aerostaticii, adica ale … Continuă lectura „Istoria aerostatului”
Frigiderul
Inca din vremuri stravechi, oamenii au cautat cum sa isi pastreze alimentele reci si proaspete. Cum s-a ajuns la frigiderul pe care il stim in prezent? Zimitot stie. Primele camere de pastrare a ghetii erau reprezentate de niste gauri sapate in pamant, captusite cu lemn si umplute cu gheata sau zapada. Acestea au fost pentru … Continuă lectura „Frigiderul”
Automobilul
Cine a venit prima oara cu ideea de a face un vehicul cu motor? Afla de la Zimitot cum s-a ajuns de la o masinarie cu abur la automobilul din zilele noastre! Automobilul a fost inventat in 1769 de catre capitanul francez de artilerie Nicolas Joseph Cugnot (1725-1804). Acest vehicul se compunea dintr-un cadru din … Continuă lectura „Automobilul”
Caracatita
Ce stim despre caracatita? Stim ca este tare haioasa cu tentaculele ei si ca ne poate stropi cu cerneala. Dar Zimitot stie sa ne spuna mult mai multe! Acest animal marin lipsit total de oase, are, in loc de brate, opt tentacule prevazute cu ventuze, care servesc la pipait, la apucat prada si uneori la … Continuă lectura „Caracatita”
Branza
Stim deja ca branza este un aliment facut din lapte, dar cate feluri de branza exista? Unde a fost descoperita? Ce mituri se leaga de ea? Ah, iata ca ne raspunde Zimitot! Originile exacte ale producerii branzei sunt necunoscute, insa se estimeaza ca ea a aparut cu 3000 – pana la 8000 – de ani … Continuă lectura „Branza”
Hamsterul
Una dintre cele mai simpatice rozatoare si unul dintre cele mai indragite animale de companie este hamsterul. Fie ca ai deja un hamster, iti doresti sa ai unul sau pur si simplu iti plac animalutele pufoase, afla de la Zimitot cum sa ai grija de aceste mici rozatoare! Cresterea hamsterilor ca „soareci de casa” a … Continuă lectura „Hamsterul”
Sampania de-a lungul istoriei
Sampania sau vinul spumant este astazi de nelipsit oricarei celebrari sau festivitati. Dar care este istoria acestei bauturi? Hai sa aflam de la Zimitot! Nu exista alta bautura mai potrivita decat sampania, care ar putea sa confere unei intalniri un adevarat aer de sarbatoare. Istoria leaga aparitia sampaniei de provincia franceza Champagne. Aici a fost … Continuă lectura „Sampania de-a lungul istoriei”
Plansul
Plansul este una dintre reactiile corpului uman. Zimitot le spune copiilor cateva dintre motivele pentru care atat cei mici, cat si cei mari ajung sa planga. Copiii au intotdeauna cateva motive bine definite si clare pentru plansul lor. Doar ca, uneori, cei mari nu sunt suficient de atenti si nu observa motivul. Cei mai multi bebelusi … Continuă lectura „Plansul”
Energii alternative
Ce energii alternative cunosti? Zimitot ne vorbeste despre toate sursele neconventionale de producere a energiei cunoscute si folosite! Cand vorbim de energii alternative, ne gandim la cea eoliana (obtinuta cu ajutorul vantului), cea solara si cea produsa de valuri. De ce sunt ele necesare? Pentru ca, prin aceste metode naturale, este redusa utilizarea combustibililor actuali … Continuă lectura „Energii alternative”
Baschetul
Baschetul are o istorie mai veche decat ai crede. Popoare incase, maia si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat pe un zid. Zimitot stie sa ne spuna mai multe. Asemanator, bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele, iar indienii din America plasau un … Continuă lectura „Baschetul”
Ouale Faberge
In Rusia medievala exista, ca si in alte tari crestine, traditia schimbului de oua impodobite, in dimineata de dupa Inviere. Cum s-a ajuns de la oua din lemn, portelan, os sau sticla la cele Faberge? Ne povesteste Zimitot. La inceput, erau vopsite ouale de gaina sau ale altor pasari de curte. Mai tarziu au inceput … Continuă lectura „Ouale Faberge”
Ouale de Paste
Se stie prea bine ca, de Paste, crestinii sarbatoresc Invierea lui Hristos. Dar Zimitot ne spune si cum au ajuns ouale sa se regaseasca pe mesele festivitatilor pascale. Denumirea romana a acestei sarbatori vine din cuvantul ebraic „Pesach”, ce inseamna „a trece dincolo”. Asta deoarece Pastele cade primavara, anotimpul reinvierii, cand pamantul se reinnoieste dupa … Continuă lectura „Ouale de Paste”
Obiceiuri de Paste
Considerata cea mai mare sarbatoare crestina, Pastele reprezinta praznicul Invierii lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Tatal si al Fecioarei Maria. Ce obiceiuri avem de Paste ne spune Zimitot! Despre Sarbatoarea de Paste s-au scris o multime de lucrari, atat religioase, cat si laice, s-au facut filme (artistice sau documentare), dar nimic nu poate descrie … Continuă lectura „Obiceiuri de Paste”
Incondeiatul oualor
Pe vremuri, ouale de Paste erau vopsite prin extragerea culorilor din plante. Cum s-a ajuns de la acest procedeu pana la incondeiatul oualor cu desene complicate, motive populare sau margelute? Hai sa il ascultam pe Zimitot! Culoarea principala a vopsitului cu plante era galbenul; cu exceptia albastrului, toate celelalte culori se obtin daca oul este … Continuă lectura „Incondeiatul oualor”
Visele
Visele reprezinta o activitate a creierului in timpul somnului. Din cele mai vechi timpuri, omul a incercat sa-si explice visele, iar Zimitot ne spune credintele populare despre ele. In Grecia antica, bolnavii veneau in numar mare la tempulul zeului Asclepios din Kos, se intindeau pe pardosea si inchideau ochii, asteptand sosirea noptii. Marturiile lor, scrijelite … Continuă lectura „Visele”
Bujorul – frumusete asiatica
Bujorul este una dintre cele mai cultivate plante pentru flori si asta inca din cele mai vechi timpuri. Zimitot ii cunoaste istoria si stie sa ne spuna de ce bujorul este o floare speciala. In chineza, bujorul este denumit „sho yo”. In traducere, asta inseamna „cel mai frumos”. In poeziile, legendele si povestile asiatice din … Continuă lectura „Bujorul – frumusete asiatica”
Baia si sapunul
Sunt lucruri marunte, cum ar fi o baie calda si plina de baloane de sapun, care ne fac sa ne simtim bine si relaxati. Dar stiai ca, in trecut, oamenii nu aveau acest „lux”? Se scaldau in rau si… mai bine ne spune Zimitot restul povestii! Nimeni nu poate spune cine este primul om care … Continuă lectura „Baia si sapunul”
Bucataria in Roma Antica
Zimitot stie sa ne povesteasca despre obiceiurile alimentare din Roma Antica. Cum gateau romanii? Ce preferinte aveau ei? Descopera aici. In Roma Antica din primele secole, romanul isi gatea de cele mai multe ori singur. Cu trecerea timpului insa – in perioada republicana – chiar si modestul cetatean avea la dispozitie doi sau trei sclavi … Continuă lectura „Bucataria in Roma Antica”
Albina
Albina este una dintre cele mai importante insecte, atat pentru om, cat si pentru natura. Nu numai ca ne ofera mierea dulce, dar, prin polenizarea florilor, asigura o vegetatie bogata. In alte cuvinte, datorita ei, avem o mare parte din mancarea de care ne bucuram zi de zi. Albina este printre putinele insecte despre care … Continuă lectura „Albina”
Bicicleta
Povestea bicicletei incepe acum aproape doua sute de ani! Dar, de la prima „masina mergatoare pe doua roti”, fara pedale, pana la Mountain Bike si BMX e cale lunga! Cum arata prima bicicleta? Zimitot iti povesteste! Mai intai, a fost „velocipedul”, care inseamna „picior iute” in limba latina. Inventat de un baron german, acest mijloc … Continuă lectura „Bicicleta”
Florile
Fiecare floare are si o semnificatie speciala. Cameliile, margaretele, violetele si multe alte dintre florile frumoase isi au radacinile in basme si legende despre printi si printese. Zimitot stie sa ne spuna cele mai frumoase dintre aceste povesti! De exemplu, legenda cameliei spune ca ca traia o data o fiica de imparat deosebit de frumoasa, … Continuă lectura „Florile”

1 2 3 6