Telescopul

Zimitot le vorbeste copiilor despre una dintre inventiile care ne-a adus mai aproape de intelegerea vastului Univers: telescopul. Telescopul este un instrument optic care permite observarea obiectelor indepartate si neclare, ca si cum ar fi mult mai luminoase si mai apropiate de observator. De aceea, este folosit in astronomie, pentru observarea corpurilor ceresti indepartate. Totusi, … Continuă lectura „Telescopul”

Inventiile antichitatii

Dintre toate inventiile antichitatii, Zimitot a gasit cateva la care sigur nu te-ai fi gandit. Cine a crezut ca machiajul nu este ceva recent? Folosite de mai bine de 7.000 de ani, cosmeticele au fost inventate de egipteni, pentru a se infrumuseta dar si pentru a-si proteja trupurile. Tot dintre inventiile antichitatii fac parte si … Continuă lectura „Inventiile antichitatii”

Istoria aerostatului

Inainte de a afla despre istoria aerostatului, este bine sa stim mai intai despre ce vorbim. Zimitot le spune copiilor ca aerostatul este un obiect care se ridica in aer. Orice fel de obiect? Cu siguranta nu. Hai sa afli mai multe! Ascensiunea acestui aparat in inaltul cerului se bazeaza pe legile aerostaticii, adica ale … Continuă lectura „Istoria aerostatului”

Frigiderul

Inca din vremuri stravechi, oamenii au cautat cum sa isi pastreze alimentele reci si proaspete. Cum s-a ajuns la frigiderul pe care il stim in prezent? Zimitot stie. Primele camere de pastrare a ghetii erau reprezentate de niste gauri sapate in pamant, captusite cu lemn si umplute cu gheata sau zapada. Acestea au fost pentru … Continuă lectura „Frigiderul”

Sampania de-a lungul istoriei

Sampania sau vinul spumant este astazi de nelipsit oricarei celebrari sau festivitati. Dar care este istoria acestei bauturi? Hai sa aflam de la Zimitot! Nu exista alta bautura mai potrivita decat sampania, care ar putea sa confere unei intalniri un adevarat aer de sarbatoare. Istoria leaga aparitia sampaniei de provincia franceza Champagne. Aici a fost … Continuă lectura „Sampania de-a lungul istoriei”

Energii alternative

Ce energii alternative cunosti? Zimitot ne vorbeste despre toate sursele neconventionale de producere a energiei cunoscute si folosite! Cand vorbim de energii alternative, ne gandim la cea eoliana (obtinuta cu ajutorul vantului), cea solara si cea produsa de valuri. De ce sunt ele necesare? Pentru ca, prin aceste metode naturale, este redusa utilizarea combustibililor actuali … Continuă lectura „Energii alternative”

Gloantele

Cand au aparut prima oara gloantele si cum aratau armele inainte? Zimitot spune povestea acestor mici proiectile. Primele arme de foc erau nesigure, incarcarea lor dura mult si adesea explodau pe neasteptate. Pustile cu cremene au aparut la sfarsitul anilor 1500 si au devenit cel mai raspandit tip de arma de foc la vremea respectiva. … Continuă lectura „Gloantele”

Becul

Cu mult timp in urma, un bec s-a aprins in mintea unui inventator, cu ideea de a crea… becul! Zimitot sigur stie despre cine e vorba. Primul bec a fost inventat in 1800 de Humphry Davy, un om de stiinta englez. El a inventat o baterie si a conectat la ea doua fire si o … Continuă lectura „Becul”

Ceaiul

Cum se obtine ceaiul si care este istoria sa? Ce obiceiuri sunt legate de servirea ceaiului? Hai sa il ascultam pe Zimitot! Ceaiul este de fapt o infuzie obtinuta din diverse frunze sau din florile diferitelor plante. Ceaiul a devenit o bautura foarte apreciata in intreaga lume, dar adevarul este ca obiceiul de a consuma … Continuă lectura „Ceaiul”

Telefonul

Cum s-a ajuns de la scrisorile clasice la telefonul pe care il stim cu totii? Cum functioneaza telefonul? Zimitot are toate raspunsurile pregatite pentru copii! Dorinta oamenilor de a comunica la mare distanta a fost un vis inca de la inceputurile istoriei. Pe masura ce omenirea a progresat, si mijloacele de comunicare au evoluat. S-a … Continuă lectura „Telefonul”

Bateria

Dupa ce a inceput sa fie folosita electricitatea, bateria a fost pasul logic urmator. Despre prima baterie stie Zimitot sa ne povesteasca! Alesandro Volta a initiat o serie de experimente folosind zinc, plumb, cositor sau otel pentru placutele incarcate cu sarcina pozitiva, si cupru, argint, aur sau grafit pentru placutele incarcate cu sarcina negativa. Asa … Continuă lectura „Bateria”

Patinele si rolele

Stiai ca patinele si rolele au fost inventate dintr-o gluma? Zimitot a aflat acest detaliu si acum ne spune tot ce stie despre aceste inventii! In 1759, in timp ce se afla la o petrecere, belgianul Joseph Merlin a atasat pantofilor sai cateva mosoare de lemn si a inceput sa imite alunecatul pe gheata, cu … Continuă lectura „Patinele si rolele”

Sunetul si curiozitatile sale

Cat de tare crezi ca se aude strigatul tau in spatiul cosmic? De ce vezi intai fulgerul si apoi auzi tunetul, desi se produc in acelasi timp? Sunetul ne uimeste pe toti, dar nu si pe Zimitot. Hai sa aflam cateva curiozitati „sonore”! Sunetele sunt vibratii ale aerului produse de obiecte in miscare, adica cele … Continuă lectura „Sunetul si curiozitatile sale”

Microfonia

Zimitot le explica celor mici ce este acel efect sonor – microfonia. Ce cauzeaza acest fenomen acustic? Este un lucru folositor sau, dimpotriva, daunator? Microfonia are loc din cauza amplificarii undelor sonore intre un difuzor si un receptor. Semnalul sonor se amplifica, este emis de boxele audio, apoi receptionat de microfon, emis din nou prin … Continuă lectura „Microfonia”

Pasta de dinti

Nu se stie cu exactitate cine a creat pasta de dinti. Dar Zimitot stie sa ne spuna cum isi curatau dintii popoarele antice si cum s-a ajuns la inventia pe care o cunoastem noi astazi. In urma cu aproximativ 5000 de ani, egiptenii isi curatau dintii folosind un preparat din praf de cenusa, mir, coaja … Continuă lectura „Pasta de dinti”

Creionul si hartia

Creionul si hartia, instrumentele nelipsite la scoala, au o semnificatie foarte mare in istoria omenirii. Zimitot le spune copiilor cum au ajuns ei sa aiba aceste instrumente de scris. Inca din anul 3000 i.C, papirusul este folosit in Egipt ca primul suport de scris – inainte de folosirea hartiei. Era confectionat din fasii de papirus … Continuă lectura „Creionul si hartia”

Istoria banilor

Afla aici unele dintre cele mai neobisnuite detalii din istoria banilor. Zimitot ii invita pe copii sa descopere care erau cele mai vechi monede, ce forme aveau si ce mistere ascundeau. In insula Yap din arhipelagul Carolinelor – situat in Pacificul Occidental -, se folosesc si azi bani de piatra, care se pot purta in … Continuă lectura „Istoria banilor”

Ceasurile

Din vremuri stravechi, oamenii au avut nevoie de a imparti ziua in anumite perioade de timp. Cum s-a ajuns la ceasurile pe care le folosim astazi? Stie Zimitot! In urma cu mult timp, anul era impartit in functie de semanat, recolta, caderea frunzelor, in funtie de momentul inghetului si dezghetului. Ziua era impartita in doar … Continuă lectura „Ceasurile”

Rotile de apa

La ce folosesc rotile de apa si cum ne ajuta ele? Cand au fost inventate si cum functioneaza? Zimitot le raspunde copiilor la toate aceste intrebari, cu informatii fascinante! Rotile de apa fac parte din istoria modalitatilor alternative – nepoluante – de producere a energiei. Asta pentru ca energia mecanica, dar si cea electrica, pot … Continuă lectura „Rotile de apa”

Arcul cu sageti

Pentru supravietuirea omului, arcul cu sageti este una dintre cele mai importante arme din istorie. Copiii afla de la Zimitot cum a schimbat arcul lumea. In credinta anticilor, arcul cu sageti era folosit de zeul iubirii, Eros sau Cupidon, cum mai era numit. Arcul este intr-adevar o arma straveche, folosita de catre oameni atat in … Continuă lectura „Arcul cu sageti”


1 2