Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este sarbatoarea mult asteptata de “floricelele” din viata noastra: Violeta, Viorel, Florin, Crina sau Mugurel. Multi romanii poarta nume de flori si isi sarbatoresc onomastica in aceasta zi. Dar ce reprezinta de fapt ziua Floriilor?

Aceasta Duminica a Floriilor relateaza intrarea Domnului in Ierusalim, cand Domnul a fost intampinat cu multa evlavie de multimile de oameni care Il cinsteau ca pe un mare prooroc.

Asadar, cu sase zile inainte de Pastele iudeilor, Iisus s-a intors in satul in care locuia Lazar, cel pe care-l inviase din morti si s-a oprit in casa lui Lazar si a surorilor sale, Marta si Maria.

Invierea lui Lazar, mort de patru zile, a fost ultima minune pe care a facut-o Iisus Hristos. Aceasta minune vestea intr-un chip tainic minunea Invierii Mantuitorului. Atunci fariseii hotarasera sa-L omoare. Acum, intors in Betania, e gazduit de Lazar si surorile sale si aclamat si iubit de multime.

Voia ca multime multa de oameni, de iudei din Ierusalim, sa vina si sa se convinga cu ochii lor de minunea invierii lui Lazar si astfel sa creada in Domnul Iisus Hristos.

Iisus – Domnul a trimis a doua zi doi dintre ucenicii Sai, sa Ii aduca un manz de asin, sa incalece pe el si sa mearga la Ierusalim. Multimile auzind insa ca Hristos va veni in Ierusalim, au luat ramuri de finic si de maslin si au iesit sa Il intampine iar apostolii si-au pus vesmintele lor pe asin si deasupra lor a stat Hristos.

Multimile L-au intampinat cu slava mare. Multi si-au scos hainele si le-au asternut pe calea pe care avea sa mearga manzul asinei, altii puneau ramuri pe jos, in calea Domnului Hristos. Si toti strigau intr-un cuget:

Osana! Bine esti cuvantat, Cel ce vii intru numele Domnului, ca esti Imparat al Israelului!”

Vesmintele puse de apostoli inchipuiau darurile si invataturile pe care acestia le-au pus in slujba vestirii Evangheliei Lui Hristos iar hainele pe care le intindeau oamenii pe cale, inchipuiau lepadarea pacatelor. Ramurile de finic arata biruinta asupra pacatelor.

Sa ne grabim si noi sa-L intampinam pe Domnul nostru Iisus Hristos, Care a inviat a treia zi din mormant si ne-a izbavit pe noi de moarte si de stricaciune. In aceasta saptamana, a Patimilor, sa lepadam si noi pacatele noastre, asternandu-le la picioarele Lui Hristos, in fata parintelui duhovnic, prin taina spovedaniei.

In cinstea acestei intampinari a Domnului Hristos, in Duminica Floriilor ii sarbatorim pe cei care poarta nume de flori: Florin, Florina, Florentin, Florentina, Flora, Florenta, Florentie etc nume care talmacite din limba latina inseamna: inflorit, infloritor, infloritoare.

Aceste nume ne amintesc faptul ca omul bun este asemenea unei flori in gradina minunata a lui Dumnezeu, care este lumea intreaga. Omul rau in schimb, este ca o buruiana, care nu traieste decat pentru sine. Florile ii bucura pe toti cei din jur, cu parfumul si culorile lor minunate asa cum si oamenii buni si credinciosi ii bucura pe toti cei din jur, cu viata lor cinstita si curata.

Le spunem tuturor celor care poarta nume de flori: Garoafa, Brandusa, Crina, Codrut, Braduta, Margareta, Cerasela, Mugurel, Narcisa, Lacramioara, Crenguta, Codrin, Violeta, Viorica, Viorel, Gentiana, Camelia, Sanziana etc sa le fie mereu inflorita viata de fapte bune si de iubire!
Sa dati roada ca trandafirul si sa infloriti ca si crinul!”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s