Doi din trei copii de pana la doi ani din mediul rural sufera de anemie

Doi din trei copii cu varste mai mici de 2 ani din mediul rural sufera de anemie, iar rahitismul si distrofia sunt alarmant de raspandite mai ales in zonele rurale sarace, din cauza saraciei si a lipsei de educatie a mamei, potrivit unui studiu World Vision Romania.

Mortalitatea infantila este un capitol sumbru pentru Romania, suntem tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta de pana in 5 ani din Uniunea Europeana – de peste doua ori mai mare fata de celelalte tari, se arata intr-un comunicat al World Vision Romania.

Peste 50 la suta din decesele copiilor din Romania cu varste de pana in 5 ani puteau fi prevenite, pana la aceasta varsta copiii aflandu-se intr-o perioada extrem de importanta a dezvoltarii lor fizice si psihice, iar primii doi ani din viata sunt cruciali. Deficitele de nutrienti acumulate in aceasta perioada nu mai pot fi recuperate ulterior chiar daca se trece la o dieta corespunzatoare, iar bebelusii afectati sunt in pericol de a avea intarzieri ireversibile in dezvoltarea cognitiva, motrica, sociala, emotionala si de comportament.

In Romania, din cauza saraciei si a lipsei de educatie a mamei, 2 din 3 copii cu varste mai mici de 2 ani din mediul rural sufera de anemie, iar rahitismul si distrofia sunt alarmant de raspandite mai ales in zonele rurale sarace. Dezvoltarea acestor copii este afectata pentru totdeauna. Saracia poate deveni o problema de supravietuire pentru sugari. In acelasi timp, asistenta timpurie este deosebit de eficace. Copiii care au sansa de a se dezvolta sanatos in primii ani de viata, vor avea de castigat tot restul vietii.

World Vision Romania vine in sprijinul mamelor si copiilor defavorizati din mediul rural prin desfasurarea unui amplu program care vizeaza imbunatatirea starii de sanatate si de nutritie a mamelor si copiilor din comunitatile rurale sarace – „Mame bune, copii sanatosi”.

Grupul tinta principal al proiectului il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii si copiii sub doi ani impreuna cu mamele lor din comunitatile rurale sarace. In prima faza, beneficiarii programului sunt aproximativ 1.380 de copii sub 2 ani si 260 de femei insarcinate din Dolj si Valcea, judete cu comunitati rurale sarace si un nivel foarte scazut de trai.

Prima etapa a proiectului a constat in efectuarea unui studiu epidemiologic privind starea de sanatate si nutritie a mamei si copilului mic din mediul rural. Pe baza rezultatelor acestui studiu, la inceputul acestui an, s-au desfasurat sesiuni de instruire a asistentilor medicali si asistentilor medicali comunitari din zonele rurale in domeniul sanatatii si nutritiei mamei si copilului sub 2 ani. Acestia, la randul lor, vor putea sa informeze si sa consilieze corespunzator gravidele si mamele din mediul rural intrucat multe dintre ele nu stiu cat de importante sunt ingrijirea si alimentatia adecvata varstei bebelusului lor, potrivit sursei citate.

Din cauza saraciei, a lipsei de educatie si de consiliere de baza privind buna ingrijire a nou-nascutului, acestea nu sesizeaza la timp semnele de boala sau intarzierile in dezvoltarea copilului si nu le fac analizele necesare. Mai mult, unele mame sunt gresit informate cu privire la ingrijirea si alimentatia nou-nascutului si copilului mic, bazandu-se pe informatiile primite de la alti membri ai familiei sau ai comunitatii, altii decat personalul medical.

Sursa: Mediafax


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s