Cuvinte ilustrate: povesti romanesti pe banda desenata, un eveniment dedicat Zilei Culturii Nationale, 15 ianuarie

Cuvinte ilustrate: povesti romanesti pe banda desenata este un proiect propus de Asociatia ESCU, care va avea loc in data de 15 ianuarie, intre orele 11-21, la ARCUB (Hanul Gabroveni), pentru celebrarea Zilei Culturii Nationale, prin care publicul are sansa sa descopere in premiera scriitori romani si povestile acestora in cadrul unei expozitii de benzi desenate, cu lucrari realizate de cativa dintre cei mai prolifici ilustratori si graficieni si intalnirea cu acestia, dar si prin ateliere creative de desen si lectura si o mini-expozitie de jocuri, jucarii si obiecte de memorabilia inspirate de povesti si basme autohtone.

Expozitia de fata reuneste sub acelasi acoperis, povesti romanesti in benzi desenate, autori de BD din toate generatiile: si cei dinainte de ’89, dar si cei din noul val. Vom descoperi lucrari ale lui Puiu Manu, Valentin Tanase, serban Andreescu, Sandu Florea, Sorin Anghel, Livia Ruzs, Vali Ivan, Mihai Ionut Grajdeanu, Alexandra Mandoiu, Mircea Arapu, Maria Surducan, Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu, Xenia Pamfil si Adrian Grajdeanu. Plansele expuse provin din revistele Comics Didactic, expozitiile Maestri ai Benzii Desenate Romanesti si din colectii private.

Super eroii din comics-urile americane, personajele din banda desenata franco – belgiana, dar si cele din manga – banda desenata japoneza isi pot gasi cu usurinta corespondenti in literatura romana pentru copii, texte pline de aventuri si eroi de poveste!

Aceasta initiativa care are ca scop re-atragerea elevilor catre literatura romana. in acelasi timp, proiectul urmareste creşterea gradului de acces la cultura prin promovarea textelor literare, luand in calcul o perspectiva mai neconventionala, dar atragatoare, respectiv banda desenata, care ar trebui sa fie privita in special ca un act de cultura pentru copii. De unde si de ce acest demers? inainte de anul 1989, povestile romanesti erau prezente in publicatii pentru copii, precum Cutezatorii, soimii Patriei, Luminita, Almanahul Copiilor, unde textele scriitorilor romani erau transfomate in benzi desenate.

Dupa anul 1990, banda desenata cu subiecte din literatura romana a inceput sa fie mai putin prezenta in publicatiile pentru copii, locul fiind luat de literatura universala. Ca raspuns al acestui fenomen, au aparut in ultimii zece ani proiecte de banda desenata precum revistele Comics Didactic, albumele cu Amintiri din Copilarie, romane grafice inspirate din basmele romanesti, dar si alte publicatii.

“Banda desenata este o arta narativa, grafica, secventiala, dar mai ales una dintre cele mai la indemana activitati menite sa stimuleze imaginatia publicului tanar, sa il apropie de lectura si sa il ajute sa ajunga la o intelegere mai aprofundata a textului. Ne-am propus sa le aratam celor mici, dar si adultilor deopotriva, ca fiecare carte este o aventura care merita traita si altfel, dincolo de cuvinte, iar componentele interactive ale proiectului propus, precum expozitia, atelierele si conferinta cu tematica benzii desenate si a literaturii romanesti, nu pot fi decat un inceput pentru toata lumea de a explora si alte modalitati de a fi creativ.” – Andreea Danescu (Presedinte Asociatia ESCU, initiator al proiectului).

Programul evenimentului:

1. Expozitia de benzi desenate a 15 artisti renumiti din Romania, carti de povesti din toate timpurile, jocuri si jucarii romanesti, care au ca tematica povesti, jocuri si autori ai literaturii romane.

Expozitia va fi insotita si de vizionarea unor povesti pe diapozitive. Printre povestile expuse se vor numara: Toate panzele sus, Fat-Frumos din lacrima, Craii de Curte Veche, Enigma Otiliei, La tiganci, O scrisoare pierduta, Dl. Goe, Mircea cel Mare si Solii, Toma Alimos, Cele douasprezece printese dansatoare, Luceafarul, Greuceanu, Cocoselul neascultator, Noapte de decembrie, Hagi Tudose, Bubico, tugulea, Neghiniţa, Harap-Alb, Povestea porcului, Sarea in bucate, Ocaua lui Cuza, Scrisoarea a III-a, Vizita, Ispravile lui Pacala, Sobieski si Romanii etc.

2. Ateliere creative de desen, ilustratie, lectura si storytelling creativ dedicate copiilor – “ COMICS DIDACTIC”

Va asteptam alaturi de autorul de benzi desenate Mihai Ionut Grajdeanu, sa descoperiti universul benzilor desenate! Copiii isi vor face noi prieteni in timp ce, prin joaca si desen, isi vor dezvolta imaginatia si vor deveni creatorii propriilor reviste de benzi desenate. Prin intermediul atelierului, copiii vor invata sa realizeze o scurta banda desenata cu cate doua sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectand un fir epic si dand nastere unei povesti cu episoade scurte.

Realizate de: Mihai Ionut Grajdeanu – orele 13-15 / Alexandra Timofte – lectura interactiva – orele 19-20

3. Clubul de lectura al parintilor – atelier practic dedicat parintilor prin care acestia pot explora modalitatile prin care pot ajuta la formarea obiceiului de a citi in familia lor.

Care sunt efectele reale ale cititului in familie sau, mai bine zis, ce inseamna conceptul de parenting pentru lectura? Specialisti in parenting si psihologie vor propune celor prezenti tehnici si strategii de promovare a lecturii de placere in randul celor mici.

Realizat de: Nora Neghina – orele 16-17

4. Conferinta ”Ce mai citim astazi? Cum suna viitorul povestilor si al domeniului benzilor desenate si cartilor pentru copii din Romania?”, ARCUB (Sala Cafenea), ora 18.00 -19.00

Printre temele abordate se vor numara:
– O trecere scurta in revista a micii istorii de banda desenata romaneasca si a personalitatilor marcante din domeniu
– Ce inseamna un bun ilustrator, dupa ce criterii se stabileste valoarea unei ilustratii, cat de pretuiti sunt ilustratorii in Romania, cui ii va apartine viitorul acestui domeniu?
– Cum trebuie sa fie facuta ilustratia de carte sau banda desenata? Exista reguli? Exista limitari?
– Cum arata piata de carte romaneasca pentru copii?

Invitati:
– Mihai Ionut Grajdeanu, autor prolific de banda desenata si romane grafice, a initiat multiple proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic” si BD HISTORIA Benzi Desenate Istorice.
– Puiu Manu, grafician, realizator de benzi desenate, unul dintre cei mai longevivi, prolifici si talentati creatori de benzi desenate istorice, de aventuri si science-fiction din Romania.
– serban Andreescu, cunoscut ilustrator de carti pentru copii, un maestru al benzilor desenate. A colaborat cu numeroase edituri si reviste din Romania.
– Valentin Tanase, pictor, sculptor, ilustrator şi autor de benzi desenate, a realizat o serie de ilustratii de carte (ex. „Povestiri Istorice”) si nenumarate pagini de banda desenata (de exemplu in revistele Cutezatorii, Universul Copiilor)
– Madalina Corina Diaconu – moderator – jurnalist Radio Romania Cultural si organizator al Salonului de Banda Desenata din Bucuresti

5. Vizionare de diapozitive si diafilme cu povesti pentru cei mici, orele 20.00-21.00

Mai multe informatii interesante despre programul complet al evenimentului se regasesc pe website-ul oficial https://muzeulpublicitatii.ro/ si pe pagina de event pe Facebook.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s