Cum imi inscriu copilul la scoala?

Incep inscrierile la scoala si este normal sa ai nedumeriri. Pentru a evita confuziile, iata ce ai nevoie sa faci, pas cu pas.

Copilul tau intra in clasa pregatitoare? Atunci este bine sa stii cand se da startul la inscrieri si prin ce etape vei trece. Scapa de griji si fii gata de orice obstacol, inainte de noul an scolar!

In primul rand, iata documentele de care vei avea nevoie la inscriere:

  • o fotocopie a actului de identitate propriu;
  • actul de identitate propriu in original;
  • o fotocopie a certificatului de nastere al copilului;
  • certificatul de nastere al copilului in original;
  • rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului (in caz in care micutul tau implineste 6 ani dupa 31 august 2015);
  • documentele care dovedesc indeplinirea criteriilor generale (daca inscrierea nu se face la scoala de circumscriptie).

De asemenea, daca vrei sa iti inscrii copilul la alta scoala decat cea de circumscriptie, este nevoie sa iei in considerare si optiunea ca ar putea sa nu fie admis. De aceea, pe cererea-tip, bifeaza si optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie.

Cum alegi scoala la care iti inscrii copilul?

Este bine sa stii de la bun inceput ca, orice s-ar intampla, copilul tau va intra la scoala. Acum, depinde si de locul in care vrei sa il inscrii.

Daca vrei ca micutul tau sa mearga la scoala de care apartine zona in care locuiesti, metodologia spune clar: „Toti copiii ai caror parinti cer inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la scoala ceruta”. De la an la an, circumscriptiile pot fi reconfigurate, pentru a exista locuri suficiente in scoli.

In cazul in care alegi alta scoala, vei avea in continuare optiunea in formular de a-ti asigura un loc la scoala de circumscriptie.

Pe de alta parte, daca nu sunt locuri in scoala aleasa (din nou, vorbim de situatia in care ai optat pentru alta scoala decat cea de circumscriptie), sunt cateva criterii de departajare de care se va tine cont:

  • certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
  • document potrivit caruia copilul este orfan de ambii parinti;
  • document potrivit caruia copilul este orfan de un singur parinte;
  • copilul mai are un frate sau o sora inmatriculat(a) in aceeasi scoala.

Mai sunt si o serii de criterii specifice de departajare, care se stabilesc de fiecare scoala in parte, urmand a fi afisate pe 16 februarie. De exemplu, in scolile cu predare in limba unei minoritati, un criteriu specific ar putea fi cunoasterea limbii respective.

Calendarul inscrierilor in clasa pregatitoare

Toate informatiile de care vei avea nevoie (in care intra formularul de inscriere, circumscriptiile scolare, criteriile de departajare, programul de evaluare psihosomatica si locurile in care se realizeaza) vor fi anuntate pe 16 februarie. Iti recomand sa intri pe site-ul Inspectoratului Judetean din localitatea ta, pentru a afla cele mai noi informatii. Pentru Bucuresti, informatiile vor fi afisate pe site-ul ISMB.

Fiind insa la inceput de drum, sunt sigura ca vrei sa stii la ce sa te astepti. De aceea, iti propun sa intri pe pagina inscrierilor din 2014, unde ai la dispozitie cererea tip si circumscriptiile din acel an. Atentie, insa! Cum am spus si mai devreme, acestea se pot schimba de la an la an.

In metodologia publicata de Ministerul Educatiei, se prevede ca parintii ai caror copii implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2015 au obligatia sa isi inscrie copiii in clasa pregatitoare. In cazul copiilor care implinesc 7 ani pana la acea data si nu au fost inscrisi in invatamantul primar, parintii lor pot cere inscrierea in clasa I.

In urmatoarele zile, premergatoare inscrierii efective, vor fi intalniri in gradinite pentru informarea parintilor ai caror copii intra in invatamantul primar in anul scolar 2015-2016. De asemenea, pentru a te familiariza cu viitoarea scoala a copilului tau, in perioada 18-26 februarie, se vor organiza si Zile ale portilor deschise. Astfel, vei putea vizita scoala si sta de vorba cu personalul.

In perioada 17 februarie – 11 martie, se va realiza evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor care nu implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2015 si pe care parintii vor sa ii inscrie in clasa pregatitoare.

Prima etapa de inscrieri in clasa pregatitoare se face in perioada 23 februarie – 13 martie 2015. In aceasta perioada, vei completa cererea-tip fie online, fie la scoala pe care o doresti.

Apoi, in perioada 16-21 martie, cererile de inscriere vor fi procesate si, in urma optiunilor si a criteriilor mentionate mai sus, va fi afisata repartizarea copiilor.

Tot atunci, vor fi afisate si numarul de locuri ramase libere si lista de copii neinscrisi dupa prima etapa. A doua etapa de inscrieri va avea loc in perioada 23 martie – 3 aprilie 2015.

Daca, dupa ce se afiseaza toate informatiile, ai in continuare nelamuriri, din 16 februarie va fi disponibil si un TelVerde, la care poti suna: 0.800.816.xyz (xyz este indicativul judetului; astfel, pentru Bucuresti, numarul ar fi: 0.800.816.021).

Iti urez o inscriere cat mai usoara, fara cozi interminabile sau agitatii!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s