Cum faci o pinata

Orice petrecere devine mai distractiva daca le dai copiilor ocazia sa sparga o pinata – acea decoratiune colorata si plina cu dulciuri si confetti, pe care sarbatoritul trebuie sa o sparga cu o bata.

Daca iti place ideea de a avea o pinata la urmatoarea petrecere nu e nevoie sa cumperi una din magazin. Poti confectiona o pinata minunata acasa, alaturi de cei dragi. Aveti astfel libertatea sa alegeti impreuna un model pentru pinata, fie mai simplu (o pinata rotunda) sau mai complex (in forma de magarus sau stea, de exemplu) pe care sa-l realizati cap-coada, umplandu-l, la final, cu dulciurile voastre preferate.

Noi iti aratam, mai jos, cum poti face o pinata simpla, rotunda. Activitatea nu este foarte dificila, dar iti va solicita putin rabdarea. Rezultatul si distractia de dupa merita, insa, tot efortul.

Materiale necesare:

 • un balon mare, rotund
 • ziare vechi/pliante
 • aracet
 • hartie creponata
 • foarfeca
 • sfoara subtire si rezistenta
 • un castron
 • o lingura
 • apa
 • dulciuri si confetti
 • optional: o galeata, lighean sau castron in care sa asezi pinata atunci cand o decorezi

Umfla balonul, leaga-l bine si pune-l deoparte, apoi taie ziarele si pliantele in fasii de aproximativ 5 cm latime si 20 de centimetru lungime. Vei avea nevoie de multe fasii de hartie, pentru ca va trebui sa acoperi cu ele toata suprafata balonului, in 2 straturi, prin tehnica papier-mâché. Aceasta consta in realizarea de forme cu ajutorul hartiei si a unui amestec pe baza de aracet.

Dupa ce ai terminat de taiat hartia amesteca intr-un castron aracetul si apa pana obtii o pasta de textura unei smantani subtiri. Incepe sa inmoi in pasta obtinuta cate o fasie de ziar, apoi scurge/sterge bine surplusul de amestec si lipeste fasiile pe balon, pana cand ai acoperit complet balonul (lasa liber gatul balonului, sa-l poti sparge la sfarsit).

Lasa ‘creatia’ sa se usuce peste noapte si continua sa lipesti un nou strat de fasii de hartie a doua zi. Lasa din nou balonul la uscat peste noapte si reia lipirea fasiilor a treia zi. Vei inveli astfel balonul in 3 straturi de papier-mache si vei obtine o pinata foarte rezistenta.

Dupa ce s-a uscat si ultimul strat de hartie poti incepe sa decorezi pinata lipind cu aracet fasii de hartie creponata. La sfarsit, dupa ce ai terminat de decorat, ia foarfecul si sparge balonul, avand grija sa tii bine gatul balonului, ca sa-l scoti din pinata.

Umple apoi pinata cu dulciuri, apoi fa cateva gauri in partea de sus a pinatei si leag-o cu cateva fire de sfoara.

Agat-o de tavan, de o grinda sau de creanga unui copac, leaga-l pe sarbatorit la ochi, ofera-i o bata si invita-l sa loveasca pinata pana o sparge.

Distractie placuta!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s