Cum construim o relatie armonioasa cu copiii nostri

Relatia parinte-copil, pe langa faptul ca este una complexa si extrem de sensibila, este si una dintre cele mai importante relatii care se pot forma, in general, intre oameni. Ca in cazul oricarei alte relatii, consolidarea unei legaturi stranse, puternice si pozitive cu copilul este un proces de lunga durata, care necesita rabdare si mult efort, din partea ambilor parinti.

Modul in care evolueaza relatia dintre parinte si copil influenteaza puternic felul in care cel mic creste si se dezvolta la maturitate.

Despre cat de important este sa construim o relatie armonioasa cu copiii nostri si cum putem face acest lucru, am discutat cu psihologul Sorin Lucaci la „Traieste Sanatos cu Simona”.

„Este important sa avem o relatie apropiata cu cel mic astfel incat acesta sa capete incredere in noi si sa il putem ajuta atunci cand are nevoie. La fel de esentiala este conectarea emotionala cu copiii nostri; sa le aratam ca ii putem intelegem, ca suntem dispusi sa ii ascultam, ca ne preocupa micile lor probleme, nevoile si dorintele lui”, explica Sorin Lucaci, psiholog.

Sorin Lucaci mai spune ca nu trebuie sa aplicam metoda recompensei si pedepsei in educarea copilului si ca sunt cateva cuvinte pe care cel mic trebuie sa le auda cat mai des de la parintii lui. Printre acestea se numara „Imi pare rau”, Iarta-ma” si „Multumesc”.

Despre cum poti construi o relatie armonioasa cu copilul tau poti afla mai multe din podcastul de mai jos:

Foto: Designed by Freepik


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s