Cufarul toamnei – activitati in familie

Iata ca luna lui Gustar a trecut, Rapciune ne-a incantat cu soarele lui tomnatic si suntem in plina toamna, in luna lui Brumarel, predecesoarea lui Brumar (Vinar).

Asa cum ii spune si numele, luna octombrie aduce bruma, vremea se raceste, iar oamenii grabesc pregatirile de iarna.

Anotimpul Toamna este numit si ,,anotimpul bogatiei’’: odata cu venirea lui copiii incep scoala sau gradinita – prilej de a-si imbogati cunostintele, oamenii culeg roadele de pe camp, din gradini si livezi – o ocazie potrivnica de a-si demonstra harnicia si de a umple camarile cu bunatati. De foarte multe ori toamna suntem intr-o forfota continua, incercand sa fie totul pregatit pentru iarna, sa nu ne prinda frigul fara provizii ori haine potrivite.

Datorita vremii urate de afara, uitam sa ne bucuram de frumusetea anotimpului toamna si asteptam cu nerabdare iarna pentru o plimbare cu sania, ori pentru a face impreuna cu cel mic oameni de zapada.

Chiar daca uneori timpul instabil nu ne permite sa iesim in parc, ploile ori vantul puternic tinandu-ne in casa puteti ca in drum de la scoala sau gradinita sa adunati o multime de materiale din natura, pe care le veti folosi la diverse activitati cu copilul, antrenandu-I abilitatile practice, imaginatia, creativitatea si simtul estetic. Asadar nu ezitati sa strangeti castane, ghinde, frunze de diverse marimi, crengute, seminte de dovleac, conuri de brad si tot ce vi se pare interesant. Cu putina imaginatie, puteti incepe ,,cursul” de bricolaj ori arta impreuna cu copilul, realizand diverse ornamente, tablouri originale ori mici figurine, utilizand doar cu materiale din natura.

[image=”568″] O familie fericita
Materiale: conuri de brad, ghinde, carioca

Ghindele vor fi gaurite in partea de jos si vor fi folosite ca si capete, iar corpul, din conuri de brad. Cu ajutorul cariocilor veti desena ochii, nasul si gura.

Tablou de toamna
Materiale: flori de toamna, lipici, acuarele

Desfasurare: Copilul va picta un peisaj de toamna, ori doar frunze in culorile toamnei. Dupa ce desenul s-a uscat, rama tabloului va fi realizata din flori de toamna, care se vor lipi de jur imprejurul colii pictate.

Carnavalul fructelor si al legumelor
Materiale necesare: fructe si legume, scobitori

Desfasurare: combinand fructele si legumele se pot realiza diverse figurine: un mar poate deveni un arici, infigand scobitori de jur imprejurul fructului iar o para poate fi o domnisorica cocheta cu ochi, nas si gura din bobite de struguri, etc.

Nu uitati sa va bucurati de frumusetea toamnei, de peisajul unic, sa observati impreuna cu cel mic schimbarea culorii frunzelor si sa pregatiti impreuna proviziile din camara, invatand chiar si o poezie sugestiva, scrisa de Demostene Botez:

TOAMNA
Toti acei ce-ntreaga vara
Au lucrat din zori si pana-n seara
Toamna au roade bogate
Au si fructe, si bucate.

Mere, pere in panere
Prune bune si alune
Si gutui amarui
Cu puf galben ca de pui.
Si tot felul de legume
De nu le mai stii pe nume.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s