Cinci tehnici pentru tratarea bolii ADHD

De la entuziasm la hiperactivitate sunt doar cativa pasi. Cum recunosti daca micutul tau are ADHD si cum il poti ajuta?

ADHD este denumirea pentru sindromul de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD – Attention-Deficit Hyperactivity Disorder), cunoscut si ca „boala secolului”. Cum se traduce acest lucru? Cei care sufera de aceasta boala nu se pot concentra pe nimic, sunt mereu agitati si chiar agresivi.

Acum, imagineaza-ti ca vorbesc despre copilul tau. Are note proaste la scoala, esti anuntat ca se cearta mereu cu ceilalti colegi si ca este mereu cu gandul in alta parte. Tu dai vina pe profesori, ei dau vina pe tine, iar copilul ramane la mijloc, etichetat ca fiind un „copil-problema”. Chiar asa sa fie? Te-ai gandit ca, poate, de fapt, nu este o problema de educatie, ci una medicala?

Fiind o boala relativ noua, oamenii inca nu se pricep sa o recunoasca si nici nu stiu cum sa se comporte fata de ea. Un copil care sufera la ADHD ar trebui dus mai intai la psiholog.

Totusi, la noi in tara, acest caz e vazut ori ca „un moft” al copiilor lenesi si neascultatori ori este ignorat complet. De aceea, hiperactivii ajung sa fie stigmatizati atat de colegi, cat si de profesori.

Din aceasta cauza, este necesar sa inveti sa intelegi cauzele, manifestarile si modalitatile de tratament ale acestei tulburari.

Cum se manifesta ADHD?

Cauzele acestei boli inca nu au fost definite concret. In timp ce unii sustin ca tine de alimentatie (din cauza aditivilor din produse), altii sunt convinsi ca poate fi tratata cu medicamente. Cine are dreptate? Poate toti, poate nimeni.

Ceea ce a functionat, insa, a fost terapia. Copiii pot ajunge adulti perfect normali, prin terapie comportamentala, comunicare si intelegere.

Cele trei simptome ale bolii sunt: deficitul de atentie, hiperactivitatea si impulsivitatea. Afla cum se manifesta fiecare in parte. Descopera daca aceste elemente se aplica si la micutul tau.

  • Deficienta de atentie – copilul nu se poate concentra, nu poate respecta instructiuni, este neglijent si uituc si nu poate duce la bun sfarsit anumite sarcini.
  • Hiperactivitatea – nu poate sta locului o clipa, este foarte rapid si galagios, vorbeste mult si nu tine seama de reguli.
  • Impulsivitatea – copilul se lasa condus de impulsuri, fara a-si analiza actiunile; astfel, ajunge sa ii intrerupa oe ceilalti.

ADHD poate sa apara sub forma unui singur simptom sau in forme combinate. Dar nu uita! Acestea pot, la fel de bine, sa fie reactii normale ale unui copil. Nu are rost sa iti faci griji daca ai un copil mai agitat. Nu confunda neastamparul cu tulburarea. Doar daca observi ca are un comportament exagerat si tu, ca parinte, nu ai cum sa intervii, atunci este cazul sa iti duci copilul la psiholog.

Tehnici de lucru

Parintii, profesorii si, in general, toti adultii care interactioneaza cu cei mici trebuie sa inteleaga ca, in cazul unei persoane cu ADHD, rabdarea si intelegerea sunt cele mai bune instrumente.

Pentru copiii care sufera de ADHD, viata arata ca un joc video, in care trebuie sa se miste cat mai rapid. Iar, pe langa lipsa puterii sale de concentrare, acesti micuti au si dificultati in memorare si viteze lente de procesare.

Din fericire, exista tehnici prin care il poti ajuta pe copilul tau, prin care ii poti imbunatati (sau macar calma) simptomele. Exercitiile trebuie prezentate sub forma unor jocuri. Astfel, cu totii invatati si va si distrati.

Jocul monedelor

Ai nevoie de o gramajoara de monede de diferite valori, o plansa de carton si un cronometru (de la telefonul mobil). Alege cinci monede si aseaza-le intr-o secventa; nu foarte complicate. De exemplu: doua monede de 50 de bani si trei de 10 bani.

Roaga-l pe copil sa fie atent la randul de monede. Dupa ceva timp, acopera-le. Cere-i sa le aranjeze la fel si porneste cronometrul. Micutul va copia secventa ta, daca a fost atent si a memorat corect.

Dupa ce a terminat, noteaza cat timp i-a luat pentru a forma succesiunea si daca a fost corecta sau nu.

Pe masura ce jocul continua, poti creste dificultatea secventelor. Copilul se va concentra mai mult si isi va exersa memoria mai bine.

Relaxarea si imaginatia pozitiva

Combina tehnici simple de relaxare (cum ar fi respiratia profunda) cu imagini pozitive. In alte cuvinte, ajuta-l sa isi imagineze, sa exerseze mental, ca sunt cuminti si atenti in clasa. Jocul de rol este potrivit in aceasta situatie. Incet-incet, copilul isi va dezvolta noi deprinderi.

Alinierea creierului cu corpul

Pentru aceasta metoda, iti poti pune copilul sa stea asezat pe un scaun, fara sa se miste. Cronometreaza cat timp a rezistat. In timp, stapanirea sa de sine va creste.

Puzzle-ul din cuvinte incrucisate sau din imagini

Cuvintele incrucisate imbunatatesc abilitatea de a urmari secvente. Puzzle-ul in imagini dezvolta atentia si concentrarea. Aici, pot fi folosite imagini asemanatoare (unde cel mic trebuie sa descopere diferentele) sau imagini cu obiecte ascunse (care sa fie gasite de copil).

Jocuri de memorare si concentrare

Categoria din care face parte si prima tehnica. Foloseste cartonase cu imagini sau secvente auditive.

In primul caz, copilul trebuie sa se uite la un set de imagini timp de cateva secunde. Fiecare imagine are o pereche, dar cartonasele sunt amestecate. Dupa ce sunt acoperite, copilul trebuie sa gaseasca perechile. Cronometreaza-i timpul

In al doilea caz, ai nevoie de o claviatura sau un instrument care sa scoata sunete diferite. Apasa pe o clapa si roaga-l pe copilul tau sa faca la fel. Apoi, apasa pe prima clapa si pe una noua. Copilul tau trebuie sa faca la fel. Astfel, cu fiecare incercare, cresti numarul sunetului cu unul nou. Continua pana cand copilul tau greseste. Noteaza cat de lunga a fost secventa si mai incearca/

Pericolele netratarii

Netratat corespunzator, ADHD are efecte negative asupra copiilor si familiilor acestora. Daca tulburarea persista si la varsta adulta, impactul pe termen lung asupra calitatii vietii este ingrijorator.

Copiii cu ADHD risca mai mult sa fie exmatriculati si, ca adulti suspendati din functie. Au obiceiuri alimentare incorecte si tulburari de somn. Cu timpul, ajung sa depinda de anumite stimulente (alcool, tigari, droguri). De asemenea, devin incapabili de a mentine o relatie.


Ultimele articole

Un comentariu la „Cinci tehnici pentru tratarea bolii ADHD”

  1. Am un copil de 6 ani ma confrunt cu asemenea probleme.la cămin au fost mereu reprosuri ca e fff obraznic nu asculta acum e la pregătitoare si deja au inceput problemele e obraznic altercatii cu colegii nu e atent la ora. Cei de facut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s