Cat dai din “capitalul solar”?

In zilele frumoase de vara, tare bine suna doar sa stai pe un sezlong, la soare. Dar cat iti permiti sa dai din “capitalul solar”?

Expunerea la soare este un subiect delicat si controversat, pentru ca, intr-adevar, ai nevoie de razele soarelui – iti confera energia si vitaminele de care ai nevoie. Pe de alta parte, ni se recomanda mereu sa ne tinem departe de razele prea puternice.

Ce este “capitalul solar”?

Pentru a intelege de ce noi, medicii dermatologi, ne facem griji pentru pielea pacientilor nostrii in legatura cu expunerea la soare, trebuie sa vorbim mai intai despre “capitalul solar”.

Acesta reprezinta cantitatea de radiatii ultraviolete pe care le poate absorbi pielea pe parcursul vietii – ce variaza de la persoana la persoana, in functie de piele.

Daca nu avem grija cand si cat cheltuim din “capitalul solar”, tinand cont de tipul de piele pe care il avem, putem avea probleme de la cele mai simple (prurit, depigmentari, hiperpigmentari) pana la cancere de piele.

De aceea, preventia este cea mai sanatoasa metoda de a evita problemele. Dar preventie fac doar cei care sunt informati. Daca aceste informatii ni le insusim inainte de a deveni parinti, am putea sa ii scutim pe copiii nostri de unele probleme pe care le-ar putea avea cand ei devin adulti.

Copiii cand stau la soare

In alte cuvinte, este foarte important sa stim, in primul rand, scopul pentru care iesim cu micutii nostri la soare.

Ceea ce vreau sa spun este ca este foarte important ca noi sa nu expunem la soare copiii pana la varsta de 3 ani pentru a-i bronza.

Pentru a se fabrica in piele vitamina D (necesara fixarii in oase a calciului la cei mici), este suficient ca soarele sa-i vada de la 1 minut pana la maximum 5 minute pe zi. Pentru aerosoli, trebuie sa fim pe plaja cu copii dimineata pana in ora 9.00 (imbracati).

Deci nu avem motive justificate medical sa expunem copilul mic la soare. Pielea copilului este mult mai sensibila la ultraviolete decat a adultului.

Cu alte cuvinte, daca expui un anumit timp pielea unui individ la varsta copilariei mici la soare se cheltuie mai mult “capital solar”, decat daca expunem pielea aceluiasi individ la varsta adulta tot acelasi timp.

Este bine ca, pana la varsta de 3 ani, copiii sa fie protejati cu haine si palarii de soare, iar pe zonele expuse la soare sa ii dam pe cei mici cu creme cu factor de protectie 50+.

Dupa aceasta varsta, daca mergem la mare, copilul mic trebuie dat cu aceleasi creme cu protectie mare. Insa atentie! Aceste creme au efect doar 2 ore si nu sunt rezistente la apa si la nisip (deci, vom avea nevoie sa reaplicam). Copilul trebuie expus la soare progresiv, ca timp (cateva minute in prima zi, apoi crescand in fiecare zi timpul de expunere).

Adultii cand stau la soare

Adultii trebuie si ei sa aiba grija de pielea lor.

Cei care au alunite ar trebui sa faca consult la dermatolog inainte si dupa ce se expun la soare si sa-si cunoasca alunitele. Cancerul care se poate dezvolta dintr-o alunita, sau care poate semana cu o banala alunita pentru pacienti, nu doare, nu ustura, nu mananca, pe scurt, nu deranjeaza.

Cei care au pielea foarte deschisa la culoare si se ard repede in primele zile de expunere la soare trebuie sa fie mai atenti.

La noi in tara, sunt cam 4-5 luni de soare pe an. Ce as vrea sa se stie este ca trebuie sa ne protejam de soare si mergand pe strada vara, nu numai cand mergem la mare. Si acea expunere zilnica ne consuma din “capitalul solar” al zonelor expuse. La adulti, cremele cu protectie 30+ sunt suficiente pe piele fara alunite, iar pe alunite 50+.

In incheiere, as vrea sa subliniez importanta cumpatarii parintilor in cheltuirea “capitalului solar” al copiilor lor si, implicit, in confortul pielii lor, de viitori adulti.

Te-ai pregatit sa intampini soarele?

Autor articol: Dr. Gianina Manea – Medic primar dermato-venerolog – Policlinica Speranta (Bucuresti)

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s