Bunicii – pacoste sau ajutor?

Copiii mei pur si simplu ii adora pe bunici, iar pentru mine familia extinsa e foarte importanta. Dar cred ca sunt o mama buna si ca nu am nevoie de prea multe sfaturi despre cum sa-mi cresc copiii.

Cum sa reactionez fata de remarcile nesolicitate ale socrilor fara sa le jignesc sentimentele – dar si fara sa ma indepartez de principiile mele? 

Raspuns: Incercati sa abordati niste bunici bine intentionati, dar cam bagaciosi, cu multe dintre abilitatile pe care le-ati folosi pentru a stapani un copil irascibil de doi ani. Tineti minte ca a fi politicosi nu inseamna ca sunteti obligati sa imbratisati sfaturile lor. Dupa ce ati terminat de discutat, puteti face ceea ce voi credeti ca este cel mai bine pentru familia voastra.

Iata cateva idei salvatoare.

Ascultati sfaturile bunicilor fara sa va certati. Aratati apreciere pentru sentimentele si gandurile lor (chiar daca nu sunteti de acord cu ele). Incercati sa spuneti: „Imi dau seama ca este foarte important pentru tine.” Pe urma inspirati adanc si mai trageti de timp spunand: „Trebuie sa mai gandesc la asta.”

Daca generozitatea bunicilor a scapat de sub control si va e teama ca va rasfata copiii, incercati sa puneti in practica urmatoarele sugestii.
→ Dati-le din timp bunicilor o lista practica cu idei de cadouri.
→ Oferiti-va sa mergeti la cumparaturi cu ei ca sa alegeti cadourile pentru copii.
→ Daca bunicii vin in vizita incarcati de cadouri, limitati numarul de cadouri pe care copiii le pot deschide o data, ca sa nu fie coplesiti.
→ Ajutati bunicii sa inteleaga ca simplul fapt de a petrece timp impreuna cu nepotii poate fi cel mai mare cadou; va puteti folosi de cupoane ilustrate, facute de mana, care pot fi transformate in plimbari in natura, imbratisari si pupaturi, prajituri facute impreuna!

Tineti cont de faptul ca fiecare generatie vede lucrurile diferit. Asa cum parintii de azi de multe ori nici nu vor sa auda de metodele parintilor lor, multi dintre bunici considera ca stilul de viata din ziua de azi, in care copilul alearga ba la fotbal, ba la karate, ba la zile de nastere, este total disfunctional!

Atrageti copilului atentia ca regulile de la bunica de acasa pot fi diferite de regulile de acasa de la voi. Spuneti-le copiilor ca este ceva normal si nici una dintre familii nu trebuie sa-si schimbe regulile proprii. Daca acest lucru le este explicat copiilor in mod repetat, nu vor mai fi la fel de inclinati sa va manipuleze ca sa-si faca voile („Esti o rea! Bunica ma lasa.”)

Ajutati bunicii sa inteleaga de ce ati stabilit anumite reguli, punandu-i sa faca experienta directa a consecintelor actiunilor lor.

Incercati sa va prefaceti ca vorbiti cu un prieten sau un coleg; este o modalitate creativa de a gasi distanta emotionala de care aveti nevoie pentru a va exprima punctul de vedere, fara sa fiti nepoliticosi cu un bunic „dificil”.

Fiti atenti cand este intelept sa incetati sa mai discutati; uneori, este mai bine „sa cadeti de acord ca nu sunteti de acord”. In felul acesta, veti evita sa va intindeti la discutii lungi si penibile cu acei membri ai familiei care par sa va scoata intotdeauna din minti.

Permiteti-va sa nu-i iubiti sau sa-i placeti pe bunicii copiilor, dar incercati sa fiti politicosi cu ei.

[page]

Incercati sa fiti constienti de cum vorbiti despre bunici in prezenta copiilor. Sus inima! Nu sunteti singurul parinte care s-a simtit penibil auzind cum copilul repeta cu o uluitoare acuratete ultima diatriba pe care ati debitat-o impotriva socrului, in cel mai nepotrivit moment cu putinta!

Incurajati relatia bunici-nepoti, chiar daca relatia voastra cu parintii sau socrii nu este cea mai buna din lume. Bunicii pot fi o sursa abundenta de iubire neconditionata pentru copii, ceea ce pentru ei este un lucru minunat.

Copiii se simt adesea bine sa le spuna bunicilor ce au pe suflet. Mai ales atunci cand acasa lucrurile „au scapat de sub control”, bunicii pot deveni un refugiu emotional sigur.

Propuneti-va sa incercati sa comunicati in mod regulat cu bunicii. Luati legatura cu ei intr-un moment convenabil voua. Telefoanele voastre regulate vor da un ton pozitiv si ar putea reduce numarul telefoanelor date de ei – uneori deranjante si nepotrivite.

Ajutati-va copiii sa-si construiasca o relatie speciala cu bunicii care se afla departe. Tehnologia din ziua de azi – email, camere video, casetofoane, telefoane mobile, robotul de la telefon si calatoriile cu avionul la pret redus – pot fi de un mare ajutor. Chiar daca bunicii nu mai sunt in viata, albumele de poze, povestile pe care le spuneti despre ei si lucruri ramase de la acestia le pot da copiilor sentimentul ca-si cunosc bunicii.

Indiferent cat de ocupati sunteti, nu uitati sa le faceti din cand in cand o vizita bunicilor.
Ajutati bunicii sa-si dea seama ca nu e necesar sa-si ingroape nepotii in cadouri pe tot timpul anului.

Imaginati-va cum v-ati simti daca voi insiva ati fi bunici.

Acceptati faptul ca bunicii au de multe ori ceva important, ce le lipseste parintilor… TIMP! Observati cat de special il fac pe copil sa se simta iubirea si atentia neimpartita pe care i-o arata bunicii.

Nu uitati, cei mai multi bunici sunt bone nepretuite (asa ca fiti rabdatori cu ei si abtineti-va sa comentati, mai ales daca nu vreti sa ratati petrecerea de la birou, care se anunta teribila!)
Daca stiti cu siguranta ca voi sunteti cei care vor lua in cele din urma deciziile in privinta propriei familii, este mult mai usor sa-i ascultati pe bunici fara sa va certati; nu uitati, in timp ce unii isi doresc ca bunicii „sa nu se mai bage”, altii isi doresc ca bunicii sa fi fost in viata!

Fragment din cartea „Ghid de buzunar pentru parinti”, de Gail Reichlin si Caroline Winkler
(carte in curs de aparitie la editura Curtea Veche http://www.curteaveche.ro/)


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s