Zaharul

Zaharul este dulce, deloc dietetic, si se gaseste in multe dintre alimentele pe care le consumam, chiar daca noi credem ca se afla numai in dulciuri si prajituri. Zaharul, asemenea amidonului, este un carbohidrat. El se regaseste sub mai multe forme, insa toate au un lucru in comun: dulceata.

Fructoza este o substanta organica dulce, care se gaseste in miere si in fructe. Lactoza este un compus organic dulce, prezent in lapte. Glucoza este unul dintre cele mai simple tipuri de zahar.

In afara de faptul ca ea contribuie, impreuna cu fructoza, la crearea sucrozei, glucoza este prezenta in pâine, paste, tomate, orez si cereale. Glucoza se mai numeste si o zaharida prezenta in sangele nostru, constituind combustibilul cel mai pretios in obtinerea energiei.

Se spune ca zaharul nu dauneaza organismului daca nu este consumat in exces. Singurele probleme de sanatate legate strict de consumul exagerat de zahar sunt cariile dentare si obezitatea. Insa alimentele si sucurile dulci te pot ingrasa daca ele contin mai multe calorii decit consuma organismul.

Aportul de zahar confera o senzatie de satietate pe moment, el nu aduce organismului nutrientii de care acesta are nevoie pentru nutritie: proteine, vitamine, minerale si fibre. Zaharul brun este singurul care contine o cantitate mai mare de minerale (precum potasiul si magneziul), insa, ca si zaharul alb, el este sarac in vitamine, proteine si fibre. Acesta este si motivul pentru care zaharul este cunoscut drept furnizor de energie, dar nu si de nutrienti.

Cercetarile au demonstrat ca zaharul face ca alimentele sa aiba un gust atât de bun, incât, la fel ca alte multe lucruri, poate stimula centrul placerii (situat la nivelul creierului) sa elibereze chimicalele placerii (endorfinele).

O dieta echilibrata si sanatoasa trebuie sa contina o cantitate “modesta” de zahar. Doza zilnica recomandata este de 10 – 11% din aportul total de calorii. Femeilor li se recomanda in jur de 40 de grame de zahar, zilnic, adica 10 lingurite, in timp ce barbatii au voie de 14 lingurite. Trebuie sa stiti ca o lingurita cu zahar cantareste 4 grame si contine 16 calorii.

Inainte a incheia hai sa ne jucam putin. Hai sa construim impreuna un castel din zahar. Avem nevoie de o cutie de zahar cubic pe care il aranjam sub forma de turnulete rotunde. Pentru un efect deosebit pune in interiorul fiecarui turnulet cate o lumanarica aprinsa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s