Vrea tot timpul sa ne jucam!

Vrea tot timpul sa ne jucam si eu nu reusesc sa am timpul si dispozitia necesare. Stiu ca iti este complicat. In fiecare zi jonglezi cu rolurile tale: mama, profesionista, menajera, sotie, fiica, sora, prietena. Fiecare iti ocupa o parte din cele 24 de ore ale zilei – total insuficiente, sunt de acord.

Iar copilul, dupa o zi fara tine, de abia asteapta sa petreaca timp cu tine, mama lui. Si sa faca ceea ce face el mai bine – sa se joace cu tine. Sa iti arate toate inventiile si descoperirile lui.

Si, de multe ori, nu este mama cea care ii raspunde. Uneori este Profesionista epuizata si enervata. Ai ajuns de la serviciu si nu vrei decat sa zaci pe canapea. Te invit sa lasi acest rol la serviciu. In mod simbolic sa lasi toate grijile si sarcinile neterminate la birou. Acolo este, de altfel, locul lor. Acasa doar iti vor polua relatiile cu cei dragi.

Alteori, copilului ii raspunde Menajera, innebunita din cauza dezordinii din casa. Si aici, cred ca ai o alegere importanta de facut: curatenia casei sau relatia cu copilul tau. Curatenia aceea perfecta, pe care stii sa o faci excelent, dureaza… maxim 5 minute. Relatia cu puiul tau este cea care are impact pe termen lung asupra vietii lui.

Te rog sa nu uiti de rolul tau de Profesoara. Primele tale cuvinte sunt: „Ce ai facut la scoala? Ce note ai luat?” Copiii pur si simplu ignora acest rol. Raspund: “Bine”/ “Nimic”. Si pe buna dreptate. Dupa multele ore de scoala si teme, vor sa vorbeasca mamei lor, nu unei alte profesoare. De aceea, te invit sa lasi acest rol pentru momentul „Scoala”. Atunci iti propun sa iti sustii copilul in rolul lui de elev.

Si, in sfarsit, ai lasat deoparte celelalte roluri. Esti MAMA. Cea care ofera si primeste – imbratisari, cuvinte calde, mesaje cadou. Cea care este deschisa sa il asculte pe copil. Si surpriza este ca si un sfert de ora poate fi suficient. Dupa, copilul tau poate fi mult mai cooperant chiar si pentru rutina sfarsitului zilei.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s