Virusul AH1N1, transmis mai usor intre copii de acelasi sex

Baietii transmit mai usor gripa AH1N1 altor baieti, iar fetele transmit boala mai rapid altor fete, potrivit unui nou studiu publicat zilele trecute in „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Riscul de transmitere este cu atat mai mare daca copiii sunt si colegi de clasa, mai arata studiul, scrie Evenimentul Zilei.

Cercetatori de la Imperial College London, de la Centrul American pentru Prevenirea si Controlul Bolilor si specialistii de la Departamentul de Sanatate Publica din Pennsylvania au analizat mecanismul de transmitere a gripei AH1N1 in cadrul unei scoli din Pennsylvania.

Rezultatele indica faptul ca riscul de transmitere a gripei este de trei ori mai mare in cazul copiilor de acelasi sex decat in cazul celor de sex opus. Mai mult, riscul de transmitere creste de cinci ori daca acestia sunt colegi de clasa.

La studiu au participat 370 de elevi, adica 81% din numarul total de elevi ai scolii respective.
Desi este imposibil de stabilit cine a luat gripa de la cine, cercetatorii au folosit metode sofisticate pentru a reconstitui modalitatile de transmitere a gripei, care sa le permita sa estimeze rata transmisiei.

„Metodele matematice ne pot permite sa estimam exact cum si cand este risc de epidemii, insa avem nevoie de date din lumea reala pentru a le confirma. Acesta este unul dintre cele mai complete studii despre transmiterea gripei noi intre copii. Astfel, putem sti cand este cazul sa inchidem scolile sau daca trebuie doar sa inchidem anumite clase”, subliniaza medicul Simon Cauchemez, conducatorul studiului.

Scoala care a participat la studiu a fost inchisa la 18 zile dupa izbucnirea epidemiei. In acel moment, 27% dintre copii prezentau simptome de boala.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s