Tu ce mai citesti?

„Carte frumoasa, cinste cui te-a scris,
Incet gandita, gingas cumpanita
Este ca o floare anume inflorita
Mainilor mele, care te-au deschis.”
(Tudor Arghezi – Ex libris)

Chiar daca suntem inconjurati de o tehnologie avansata, iar informatiile de care avem nevoie sunt la un click distanta, nu iti ofera o placere si o relaxare mai mare decat cititul unei carti.

Citim orice?
In functie de varsta, suntem preocupati de un anumit gen de lectura. Copiii sunt incantati in special de lecturile cu subiect S.F., de cartile de aventuri, de basme si tot ce tine de imaginar.
Nu este necesar doar sa citim, ci este important ce citim. De aceea si cartile ca si jocurile sunt pe categorii de varsta, delimitate in functie de capacitatea de intelegere a copilului si de nivelul vocabularului asimilat. In plus, fiecare carte, chiar daca este cu povesti, fabule, piese de teatru ori poezii are anumite obiective, ilustrate in paginile acesteia.

Avantajele cititului unei carti

– Dezvoltarea memoriei, vocabularului si limbajului
– Suntem incantati atunci cand copilul nostru la numai sapte ani stie 5-6 strofe din poezia „Luceafarul” de M. Eminescu?
Capacitatea lui de memorare la aceasta varsta este foarte mare. Memoria de lunga durata este puternic valorificata, insa ii micsoram abilitatea de a retine poezia cu placere, intelegand-o si dupa aceea chiar povestind-o celorlalti, in favoarea acumularii unui volum mare de material, dar fara prea multe sensuri si semnificatii pentru copil. Fiecare poezie are povestea ei, iar copilul primind cateva informatii despre actiunea poeziei, sub forma unei povestiri, va retine versurile mult mai rapid si pe o perioada mai mare de timp, decat prin repetarea mecanica a ei. Asadar, nu este important volumul, ci calitatea, semnificatia si subiectul materialului citit si apoi memorat.

– Relaxare, buna dispozitie si conversatie
Se spune ca o carte „buna” ori o poveste/ poezie frumoasa este apreciata atunci cand se discuta despre ea mult timp dupa ce am terminat de citit. Povestim actiunea ei, ori cautam intelesurile anumitor cuvinte, ne intrebam de ce a actionat asa personajul „X” si ne dorim o continuare pentru a ne hrani setea de lectura.

– Terapie prin lectura
O forma utila de a a trece mai usor peste anumite afectiuni psihice este biblioterapia, care ajuta la dezvoltarea personala, stimularea creativitatii, gasirea de solutii si rezolvarea conflictelor care au generat tulburararea psihica. Un copil va fi ajutat sa treaca mai usor peste diversele lui nemultumiri ori momente de tensiune cu ajutorul povestilor, poeziilor ori fabule, isi va forma deprinderi si isi va insusi comportamente.

– Petrecerea timpului cu tine-insuti
Cititul iti ofera privilegiul de a-ti acorda o parte din timpul tau doar tie. Te delectezi citind, te bucuri, surazi, iti pui intrebari, empatizezi si te refugiezi intr-o alta lume, creata de autorul cartii.

– Stabilirea de relatii cu ceilalti
Discutia despre o carte poate fi chiar inceputul unei relatii de prietenie. Astfel, iti poti da seama ce gandeste acea persoana, ce preferinte are si o poti cunoaste mult mai bine avand subiect comun de conversatie- cartile.

– Cartile te ajuta chiar si cand nu te astepti
Daca esti un cititor impatimit al romanelor politiste, iti poti dezvolta spiritul de observatie, si capacitatea de investigare a persoanelor, pe care le vei folosi apoi in viata ta de zi cu zi.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s