Toboganul, gravitatia si fizica distractiva

Fizica nu este doar o materie scolara pe care unii copii o inteleg si o indragesc, iar altii nu. Fizica face parte din viata noastra mai mult decat ne imaginam.

Te poti convinge de acest lucru – si il poti convinge si pe copil tau – descoperind impreuna cat de accesibile, simple si distractive pot fi demonstratiile stiintifice bazate pe fizica.

O plimbare la locul de joaca, de exemplu, se poate transforma cu usurinta intr-o lectie de fizica distractiva (fara definitii si formule complicate), in care sa-i arati copilului tau cum functioneaza legea gravitatiei sau forta de frecare.

Materiale necesare:

  • un tobogan
  • diferite obiecte: piatre de diferite marimi, un bat, un con de brad, etc.
  • un ceas/telefon cu cronometru
  • optional: o foaie de hartie si un creion

Roaga-l pe cel mic sa se suie pe tobogan impreuna cu obiectele stranse si sa le dea drumul in jos, pe rand, in timp ce tu stai la baza toboganului si cronometrezi timpul necesar fiecarui obiect sa ajunga jos. Invita-l chiar pe copil sa faca parte din experiment, dandu-se pe tobogan.

Daca vrei, poti nota „descoperirile” pe o foaie de hartie, ca sa analizati apoi timpii obtinuti.

Chiar daca nu a rasfoit inca niciun manual de fizica, incurajeaza-i copilului tau gandirea critica si creativitatea rugandu-l sa se gandeasca la motivul pentru care lucrurile aluneca pe tobogan cu viteze diferite. Povesteste-i, apoi, despre legea gravitatiei, care face ca toate lucrurile sa fie atrase catre pamant, si despre forta de frecare, care rezulta atunci cand doua corpuri se freaca unul de celalalt (asa cum se intampla cu piatra si cu toboganul, de exemplu), afectand viteza cu care acestea se deplaseaza.

Daca iti plac lectiile de fizica distractiva, incearca si aceste experimente simpatice:

Fluturele, balonul si lectia de fizica

Magie cu sarma plusata

Reactie in lant cu bete de inghetata

 

Sursa: http://buggyandbuddy.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s