Testarea imunitatii si diagnosticarea ADHD-ului

Copiii de varste mici sunt mai tot timpul agitati, se plictisesc repede, nu au rabdare, nu se pot concentra si doresc mereu ceva nou. Parintii nu trebuie sa considere ca cel mic sufera neaparat de sindromul ADHD, pentru ca acest comportament poate avea diverse cauze, precum alimentatia, programul de somn sau comportamentul parintilor. Medicii pot spune, insa, cum se poate obtine un diagnostic corect pentru temperamentul dificil al copilului.

Interviu realizat cu medicul Ecaterina Grigorescu in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”, realizata de Adriana Titieni.

A.: Am aflat ca 5% din copiii de varsta scolara sufera de sindromul ADHD (Deficit de Atentie sau Tulburare Hiperkinetica). Exista si o metoda neinvaziva de identificare a sindromului ADHD. Cat este de sigura aceasta metoda?

E.G.: Metoda neinvaziva este sigura in proportie de 95% pentru identificarea sindromului ADHD, pe care noi, cel putin parintii din Romania, l-am descoperit de curand. In ceea ce priveste acest sindrom de care mai ales noi, mamicile, suntem mai mult sau mai putin speriate, cred ca intotdeauna am avut probleme cu cei mici, numai ca nu eram atat de informate si nu dadeam atat de multa importanta. Acest diagnostic nu se poate pune decat dupa discutia cu psihologul pediatru si dupa cel putin cinci-sase evaluari sau, intr-un timp mult mai scurt, prin masurarea unor parametri care, din cate stiu, nu se pot face la spital. Metoda de care vorbesc este neinvaziva si este o testare functionala cu ajutorul unui dispozitiv care masoara, de fapt, conductivitatea electrica si anumiti parametri in spatiul interstitial. In Romania, aparatul este prezent de sase ani.

A: Acest aparat foloseste o metoda neinvaziva?

E.G.: Metoda este asemanatoare cu electroencefalograma sau cu electrocardiograma, este o testare din punct de vedere electric prin care se masoara conductivitatea electrica a tesuturilor, intensitatea curentului, deci sunt parametri foarte asemanatori atat ca metode, cat si ca informatii, singura diferenta fiind faptul ca acest dispozitiv face o masuratoare globala si functionala; deci nu masoara numai activitatea electrica a inimii sau a creierului, ci ofera o imagine globala. Aparatul este folosit pentru monitorizare si, mai mult decat atat, poate pune diagnosticul de ADHD. Masoara nivelul de serotonona, de dopamina, dandu-ne informatii deosebit de utile in aceasta boala.

A.: Pana la urma aceasta metoda poate confirma sau infirma un diagnostic pus de un psiholog, deci trebuie sa existe o colaborare intre un psiholog pediatru si cei ce se ocupa testarea respectiva.

E.G.: Exact, specialistul poate ajuta pentru ca se poate intampla sa nu fie ceea ce credem la prima vedere. Copilul poate sa aiba si alte tulburari de comportament care sa nu fie sau sa fie etichetate din greseala ca ADHD. Prin aceasta metoda de testare putem determina nivelul de serotonina si dopamina. Daca avem un nivel scazut de serotonina, putem aprecia faptul ca acelui copil nu i se da atentia cuvenita. Poate fi vorba de un conflict emotional, iar in aceasta situatie putem ajuta psihologul. Daca este un nivel crescut de serotonina inseamna ca e vorba de un copil fericit sau foarte distrat, desi in acest caz poate fi vorba si de un deficit de atentie. Se face corelatie si cu celelalte constante ale organismului, nu se poate face doar pe nivelul serotoninei. In functie de aceste valori putem sa identificam un adolescent care se drogheaza sau nu. Dar si aici sunt multe de discutat, pentru ca dependenta nu inseamna doar droguri: poate consuma multe bauturi racoritoare sau alimente care contin multa cofeina si atunci poate sa apara un nivel crescut de serotonina.

Si in acest domeniu sunt multe de invatat, pentru ca de multe ori parametrii pe care-i afiseaza aparatul pot fi diferiti si pot aparea tot timpul noutati. De aceea trebuie sa fii tot timpul la curent cu noutatile. Cu ajutorul acestui aparat putem sa diagnosticam, in ciuda analizelor facute la spital (care pot arata normal), care este cauza durerii sau a disconfortului. Acest gen de investigatie ne poate da tot felul de informatii, inclusiv ce forme de parazitoze poate avea un copil.

Pe acest dispozitiv se pot vedea si tulburarile de absorbtie intenstinala sau flora intestinala. De exemplu, la colonul iritabil se apreciaza si foarte greu se pune diagnosticul pe laborator, de colon iritabil, pentru ca pe simptome si pe semne se poate pune acest diagnostic. Acest aparat ne poate spune in trei minute daca este sau nu vorba de un colon iritabil sau daca are copilul predispozitie la parazitoza intestinala.

Parazitoza poate sa determine deficit de atentie, dureri de cap. Nu o sa ajungem cu copilul sa fie diagnosticat cu ADHD doar pe doua – trei simptome. Deficitul de fier, de calciu sau de magneziu determina iritabilitate si atunci, ce tratez? Cu acest dispozitiv putem sti de la inceput care este situatia si cat de bine functioneaza sistemul glandular. La nivel interstitial se determina activitatea tiroidiana prin nivelul de TSH, prin care creierul controleaza si comanda glanda tiroida. Putem afla nivelul hormonilor tiroidieni la nivel global, ceea ce ne da o informatie utila pentru ca, in cazul in care este un dezechilibru intre TSH si hormonii tiroidieni, atunci exista o problema sau putem afla cat de scazut / crescut este acest nivel al conductivitaii, ceea ce ne poate furniza informatia despre o hipo/hiper activitate tiroidiana.

Obtinem, de asemenea, informatii despre glanda corticosuprarenala – ce si cum secreta – si putem aprecia nivelul de dezvoltare sexuala (pentru ca se poate determina nivelul de estrogeni la fetite si nivelul de testosteroni la baieti, de fapt pentru orice persoana peste 5 ani), iar timpul de testare este de 3-10 minute.

La inceput nu stiam exact despre ce este vorba, insa aceasta nesiguranta s-a spulberat destul de rapid, pentru ca am citit si am participat la diverse congrese si am descoperit ca este deosebit de utila aceasta testare in preventie. Cu acest dispozitiv se poate vedea predispozitia pentru diabetul zaharat, dislipidemie, cu mult inainte de a se produce. Se face o examinare si o evaluare globala. Acest aparat furnizeaza, de asemenea, multe informatii despre homeopatie, ne indica ce trebuie sa facem si spre ce sa ne indreptam.


2 comentarii la „Testarea imunitatii si diagnosticarea ADHD-ului”

 1. ADHD este o boala inventata doar pentru a creste profiturile producatorilor de medicamente.

  […]
  „Săptămânalul german Der Spiegel l-a citat, în editorialul din 2 februarie 2012, pe psihiatrul american Leon Eisenberg, născut în 1922, fiul unor imigranți evrei ruși, care a fost “tatăl ştiintific al ADHD-ului” și care a spus, la vârsta de 87, cu şapte luni înainte de moartea sa, în ultimul său interviu:
  „ADHD este un prim exemplu al unei boli fictive”
  […]
  „Utilizarea medicamentelor ADHD în Germania a crescut în numai optsprezece ani de la 34 kg (în 1993) la un nivel record de nu mai puțin de 1760 kg (în 2011) – o creștere de 51 ori a vânzărilor! În Statele Unite, fiecare al zecelea copil, în vârsta de circa zece ani, foloseşte zilnic medicamente ADHD. Cu tendințe de creștere.”
  […]

  Sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/26/cercetator-vaccin-anti-hpv-gardasil-cervarix-periculoase-adhd-boala-inventata/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s