Sunetele care ne influenteaza viata

Spune-mi ce muzica asculti ca sa iti spun cine esti. Cam asa ar trebui sa fie expresia pentru ca preferintele muzicale ne definesc extrem de mult personalitatea. Descopera ce influenta au in viata noastra.

Trecem peste stereotipurile clasice – daca asculti heavy metal esti agresiv, daca asculti jazz sau muzica clasica esti inteligent, daca asculti punk esti rebel. Nu sunt adevarate sau, cel putin nu au fost demonstrate. Genurile muzicale definesc muzica, nu persoana.

Din ce in ce mai multi oameni (cu personalitati diferite) apreciaza aceleasi genuri muzicale – cantecele au devenit mult mai accesibile – sunt ieftine sau chiar gratuite, pot fi impartite cu usurinta, exista televiziuni sau site-uri care difuzeaza videoclipuri muzicale etc.

De asemenea, alegerea unui anumit gen muzical depinde, in cea mai mare parte, de grupul social. Aici, copiii ar trebui sa se identifice cel mai bine – preferintele muzicale sunt un criteriu major in alegerea prietenilor.

Asadar, cum suntem influentati de muzica pe care o ascultam? Cum ne poate afecta personalitatea? Ce beneficii ne aduc melodiile preferate?

In primul rand, muzica (de orice gen ar fi) implineste cateva nevoi constiente sau inconstiente ale omului. Ne ajuta sa ne imbunatatim realizarile – cu ajutorul muzicii, trecem mai usor de plictiseala si ajungem sa fim mult mai atenti atunci cand lucram sau invatam. De asemenea, melodiile stimuleaza curiozitatea – atunci cand analizam cantecele ascultate.

Alt beneficiu este faptul ca muzica ne influenteaza dispozitia, starea sufleteasca – de aceea avem cantece „de veselie”, romante nostalgice sau melodii triste.

Primele studii de muzicoterapie din Romania releva faptul ca muzica ne vindeca sau ne ajuta sa ne vindecam mai usor – al rol important.

Profesorul Ioan Bradu Iamandescu, a realizat aceste cercetari, in cadrul Universitatii Carol Davila din Bucuresti. Potrivit concluziilor sale, muzica are numeroase posibilitati terapeutice si este folosita foarte mult in ginecologie si in chirurgie. El a explicat impactul si efectele cantecelor asupra vietilor noastre.

Astfel, a fost dovedit ca piesele din repertoriul clasic, romantic si baroc activeaza cel mai mult creierul. In alte cuvinte, aceste genuri muzicale ne imbunatatesc memoria si ne ajuta sa invatam. Incearca propriul tau experiment: atunci cand copilul tau isi face temele, pune-i in surdina cateva arii de Mozart sau Bach si vezi ce rezultate obtii.

Muzica mai este benefica si pentru relaxare si terapie, un alt mod de vindecare – vindecarea spirituala. Daca si cantam (la un instrument sau chiar si in baie), reusim sa scapam cu adevarat de stres.

Tot la capitolul concentrare, incearca sa mergi cat mai des la concerte. Abia acolo te vei putea bucura de muzica la adevarata ei valoare. Te duci la un concert cu scopul precis: sa asculti muzica respectiva. In plus, corpul este ajutat de actiunea sunetelor asupra sa. Si nu in ultimul rand, tine cont de emotia colectiva – trairile celor din sala te vor influenta si pe tine, fie ca iti dau seama sau nu.

Dar asta nu inseamna ca trebuie sa mergi mereu la concerte, cand ai chef de muzica (nimeni nu are atata timp liber). Totusi, poti evada in muzica, prin folosirea castilor. Atentie, insa! Castile sunt daunatoare auzului si, oricat de linistita ar fi muzica, tot risti sa iti scazi acuitatea auditiva.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

Sursa foto: FreeDigitalPhotos


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s