Sportul la copii

Ca medic pediatru, chirurg si ortoped de copii, eu ma pronunt pentru sport la orice varsta. Exista deja in Bucuresti, ca si in unele orase din tara, bazine speciale pentru copii, unde invata sa inoate inainte de a invata sa mearga.

Cativa dintre pacientii mei sunt copii care au invatat sa inoate de la varsta de sase luni.

Inotul este, dupa parerea mea, cel mai complet sport; el ajuta foarte mult la dezvoltarea copilului, a sistemului osos, articular si muscular, deci in primul rand va recomand inotul. Dupa ce copilul invata sa mearga si sa alerge, in jurul varstei de trei ani, poate sa inceapa sa practice si alte sporturi – cum ar fi handbal, volei, fotbal, tenis de camp, tenis de masa. In niciun caz nu recomandam copilului in faza de crestere sporturile care presupun forta si care ar afecta cresterea, cum ar fi ridicarea de greutati, boxul si unele forme de arte martiale. In general, perioada de crestere se incheie la fete in jurul varstei de 18 ani, iar la baieti in jurul varstei de la 19-21 de ani.

Toate celelalte sporturi sunt benefice, pe primul loc fiind, dupa cum spuneam, inotul. Dar un copil nu trebuie neaparat sa faca sport de performanta. Sport poate insemna si mersul pe bicicleta, alergatul in jurul blocului sau o alergare la scoala sau la gradinita, la orele de educatie fizica. Toate formele de miscare in aer liber sunt benefice pentru copil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s