Sindromul capului turtit, o afectiune de care sufera tot mai multi sugari

Numarul copiilor care se dezvolta cu o forma turtita a capului din cauza pozitiei in care dorm a crescut.

Potrivit unui studiu prezentat in revista Time si preluat de Gandul, afectiunea, numita plagiocefalie pozitionala, este considerata de expertii americani nesemnificativa fata de alte probleme care pot aparea la sugari in timp ce dorm, dintre care cea mai grava este sindromul mortii subite.

In urma cu 20 de ani, Academia Americana de Pediatrie (AAP) a lansat o campanie prin care ii sfatuia pe parinti sa se asigure ca nou-nascutii lor dorm pe spate, si nu pe burta sau pe lateral. Asta, pentru ca o cercetare medicala de la vremea respectiva corelase pozitia in care doarme copilul cu sindromul mortii subite a sugarilor (SMSS), sindrom care nu poate fi prevazut si este foarte greu de prevenit.

De atunci, numarul cazurilor de SMSS s-a injumatatit, insa a crescut numarul cazurilor de plagiocefalie pozitionala, o deformare care apare la sugari deoarece oasele lor craniene sunt mai moi, iar in primele luni de viata ele sunt in dezvoltare, devenind susceptibile la aplatizare.

AAP este de parere ca numarul mare al copiilor care se dezvolta cu o forma turtita a capului poate avea o legatura cu acea campanie din 1992 prin care parintii erau incurajati sa-si culce sugarii pe spate.

Numarul mare de copii cu capul turtit este explicat de cercetatorii de la Departamentul de Servicii de Sanatate Publica din Texas (cei care au realizat studiul) prin cresterea gradului de constientizare a sindromului in randul medicilor.

„Credem ca sunt foarte putine dovezi care sa sustina teoria cresterii numarului de cazuri de plagiocefalie din 1999 pana in 2007”, a explicat Peter Langlois, care sustine ca medicii au devenit mai eficienti la identificarea mai multor cazuri decat erau in trecut cand sindromul nu era atat de cunoscut.

Potrivit datelor obtinute de la Registrul Defectelor de Nastere din Texas, numarul de cazuri a crescut, in medie, cu 21 de procente in fiecare an. Incidenta lor nu are legatura cu varsta mamei, rasa, etnia sau sexul copilului, potrivit cercetatorilor din Texas.

O solutie pentru corectarea sindromului capului turtit este purtarea unor casti ortopedice. Acestea sunt considerate de AAP o optiune, dar specialistii americani nu sunt siguri daca efectele castilor sunt temporare sau de durata.

„Nu stim daca rezultatele pe termen scurt se vor mentine si cand acesti copii vor avea cinci ani. Nu s-a realizat inca niciun studiu care sa raspunda la aceasta intrebare”, a explicat Piatt. Plagiocefalia pozitionala nu afecteaza dezvoltarea creierului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s