Siguranta copiilor in masina, pe grupe de varsta

Acest ghid va este oferit de experti autorizati din domeniul sigurantei scaunelor auto pentru copii si parinti!

Ghidul marimilor scaunelor auto pentru copii

Copiii nu sunt adulti de conformatie mai mica si de aceea, avem diferite sisteme de siguranta pentru diferite etape din dezvoltarea copiilor. Nu riscati – asigurati-va ca este sistemul de siguranta potrivit pentru greutatea si inaltimea copilului dvs.

Grupa 0/0+
0 kg-13 kg

Daca picioarele copilului dvs. ies in afara marginii scaunului din Grupa 0+, nu inseamna ca scaunul nu mai este potrivit pentru copilul dvs. – pozitionarea scaunelor indreptate invers fata de sensul de deplasare a autovehiculului reprezinta modul cel mai sigur in care copilul poate calatori.

Folositi scaune auto cu sistem propriu de prindere a copilului in centuri de siguranta sau un scaun cu scut de impact in mod ideal pana cand copilul atinge varsta de 4 ani, deoarece sistemul osos al copilului continua sa se dezvolte si are nevoie de cel mai bun suport posibil.

Grupa 1
9 kg-18 kg

Unii copii cu varsta de 2 si 3 ani sunt inalti pentru varsta lor. Folositi ghidul nostru asigurandu-va ca ochii si urechile lor sunt in continuare protejate de sistemul de protectie pentru cap si cadrul scaunului auto pentru copii.

Copilul dvs. incearca sa iasa din scaun? Centurile se afla in pozitia corecta? Verificati recomandarile noastre de instalare – este strans suficient? Daca puteti trage de centuri, inseamna ca acestea nu sunt suficient de tensionate, iar un copil este agil si se poate strecura prin cele mai mici spatii.

Cel mai sigur loc pentru copiii cu varsta maxima de 12 ani este pe bancheta din spate. Bucurati-va de rentabilitatea asigurata de scaunul dvs. auto pentru copii, netrecand rapid la urmatoarea marime a sistemului de siguranta pentru copii.

37% dintre copii sunt pozitionati in scaunul auto incorect pentru varsta varsta si inaltimea lor!

Grupa 1/2/3
9 kg-36 kg

Copiii trec adesea prin etape de crestere rapida. Daca observati ca ei cresc rapid, iar hainele le raman mici, asigurati-va ca sistemul de protectie pentru cap si centurile de siguranta sunt bine ajustate.

Scaunul copilului dvs. va creste odata cu copilul dvs., asa ca inainte sa faceti o noua achizitie, asigurati-va ca se potriveste in autovehiculul dvs. cand sistemul de protectie pentru cap, numit si tetiera scaunului auto, se afla in pozitia cea mai inalta.

Grupa 2/3
15 kg-36 kg

in cazul unei coliziuni laterale, un inaltator nu ofera nici o protectie pentru partea de sus a corpului copilului dvs., prin urmare, un scaun auto de grupa 2-3/cu spatar inalt ar reprezenta o alternativa mult mai buna, potrivita pentru copii cu inaltimea de pana la 150 cm.
inaltimea copilului dvs. este de 135 cm? Asigurati-va ca centura de siguranta a autovehiculului dvs. este pozitionata corect la nivelul umarului copilului si nu este pozitionata transversal la nivelul gatului, inainte de a inceta sa mai utilizati un inaltator auto pentru copilul dvs.

Inaltatoarele auto: ce sunt si la ce folosesc?

Majoritatea inaltatoarelor auto sunt certificate in prezent conform reglementarilor ECE R44/04 privind scaunele auto pentru copii. Aceasta reglementare se refera la scaunele auto din grupa 2/3 pentru copii a caror greutate variaza de la 15 la 36 kg.

Modificarile aduse standardului privind ECE vor implica faptul ca toate inaltatoarele auto produse recent vor fi ilegale pentru utilizare in cazul copiilor cu greutatea mai mica de 22 kg si cu inaltimea mai mica de 125 cm.

Totusi, in cazul in care copilul dvs. are peste 22 kg si 125 cm, le poate utiliza.
Daca detineti deja un inaltator auto pe care se mentioneaza ca este in conformitate cu ECE R44/04 Grupa 2 – greutate minima de 15 kg, atunci veti putea utiliza in mod legal inaltatorul pentru un copil care are doar 15 kg.

Ce inseamna i-Size?

Acest nou standard este menit sa „reduca utilizarea incorecta” si sa faca scaunele auto pentru copii mai sigure si mai usor de utilizat. Principala diferenta cu i-Size este ca scaunele sunt proiectate tinand cont de inaltimea copilului, nu de greutatea sa, si sunt testate folosind tehnologie de ultima generatie, asa ca vor beneficia de protectie imbunatatita la impact lateral si vor permite pozitionarea copilului cu spatele la sensul de mers pana la o varsta mai mare.

Pentru a va asigura ca copilul dvs. este transportat in siguranta, ca intotdeauna, folositi un scaun care este in conformitate cu ECER44.04 sau i-Size.

Cum se monteaza corect un scaun auto

23% dintre centurile de siguranta din masini sunt montate prea larg sau sunt rasucite.
17% dintre scaune au fost incompatibile cu autovehicului respectiv.

Montajul unui scaun auto poate genera confuzii, urmati astfel instructiunile producatorului si nu va lasati tentat sa faceti presupuneri.

Cum se curata scaunul auto pentru copii

Nu folositi alte produse in afara de apa cu sapun delicat la nivelul centurilor de siguranta sau al hamurilor. Unii detergenti de curatare si produse spray antibacteriene pot arde sau le pot acoperi cu o pelicula, lucru ce le poate reduce eficienta in cazul unei coliziuni. inainte de a indeparta husele pentru a le spala, faceti cateva poze pentru a stii cum sa le asezati la loc.

Componente ale autovehiculului pot necesita sa fie inlocuite din cauza uzurii obisnuite. Acelasi lucru este valabil si pentru sistemele de protectie pentru copii. Nu riscati viata copilului dvs. modificand sistemul – daca aveti indoieli, inlocuiti intregul scaun. tinand cont de acest aspect – nu utilizati niciodata un scaun auto second-hand!

Pozitionarea copilului in masina

74% dintre toate erorile ar putea fi remediate cu usurinta

Este important ca scaunul auto sa fie eficient in cazul unei coliziuni, evitati astfel ca scaunele dvs. fata sa intre in contact cu un scaun pentru grupa 0+.
Nu trebuie niciodata sa asezati un scaun pentru copii indreptat invers sensului de deplasare pe scaunul pasagerului fata al autovehiculului dvs. daca airbag-ul este activ. in cazul in care un copil cu varsta mai mare trebuie sa stea pe scaunul fata, scaunul trebuie sa fie deplasat spre spate, cat mai mult posibil, iar copilul trebuie sa fie pozitionat pe scaunul auto corespunzator, de marime potrivita.

in cazul unei coliziuni la 30 mph, orice articol poate cantari pana la de 30 de ori greutatea sa, va puteti astfel imagina care ar fi greutatea unui scaun auto nefixat? incurajati-va copiii cu varsta mai mare sa puna la loc centura de siguranta in jurul scaunelor lor atunci cand coboara din autovehicul pentru a proteja ocupantii ramasi.

Daca trebuie sa instalati trei scaune pe bancheta din spate, asigurati-va ca puteti introduce mana intre fiecare dintre scaune si intre scaune si usi.
Scaunele auto variaza in functie de modul in care centura de siguranta a vehiculului este fixata in jurul acestora, multe au un sistem de inchidere fizic care le mentine in pozitie, in timp ce altele nu au un astfel de sistem. Prin urmare, este necesar sa verificati daca scaunul nu s-a desprins in timpul unei deplasari.

Numeroase familii au nevoie de autovehicule cu 7 locuri. Cand aveti nevoie sa folositi randul din spate, asigurati-va ca pe acesta se afla ocupanti cu varsta mai mare ce folosesc scaune cu sisteme de siguranta corecte.

10 verificari rapide ale scaunului auto pentru copii

Un scaun auto bun pentru copii este sigur doar daca este instalat in mod corect. Verificati daca ati ales un scaun auto sigur pentru copii consultand prezentarile testelor de impact (de ex: ADAC), iar apoi efectuati aceste 10 verificari simple ale instalarii pentru a va mentine copilul protejat.
1. Centura de siguranta este bine fixata si nu este rasucita?

2. Daca scaunul este un o scoica montata in sens invers directiei de mers, manerul scaunului se afla in pozitia indicata in instructiuni?

3. Scaunul auto este asezat ferm pe scaunul autovehiculului, iar tetiera se afla in pozitia corecta, conform instructiunilor?

4. Centura de siguranta urmeaza ghidajele corecte de pozitionare rosii sau albastre?

Nefixarea corecta a centurii de siguranta in ghidajele albastre sau rosii va reduce protectia asigurata de scaun. Rosu se refera la scaunele auto indreptate catre sensul de deplasare, in timp ce albastru se refera la scaunele auto indreptate in sens invers deplasarii.

5. Catarama centurii de siguranta se afla in locul corect?

Catarama centurii de siguranta nu trebuie sa se indoaie in jurul scaunului de copil deoarece acest lucru l-ar putea face sa cedeze in cazul unei ciocniri. Doar materialul textil al centurii de siguranta ar trebui sa fie in contact cu cadrul.

6. Pentru scaunele cu sistem Isofix, indicatoarele vizuale arata ca sunt montate in mod corect?

Indicatoarele vizuale trebuie sa va indice faptul ca scaunul este legat corect la autovehicul, de exemplu, sectiunile pot deveni din rosii verzi. Verificati instructiunile pentru a vedea cum ar arata aceasta pentru scaunul dvs.

7. Suportul inferior Isofix este fixat bine pe podea si/sau sistemul de fixare superior (Tether Strap) este bine atasat?

Daca aveti un suport inferior (un picior de fixare), acesta trebuie fixat ferm pe podea, fara sa ridice scaunul si fara sa stea pe spatiul de depozitare de dedesubt (in cazul in care exista asa ceva). Sistemul de fixare superior trebuie sa treaca peste spatarul scaunului si sa se prinda in elementul de montare dedicat – fiti atent sa nu il fixati de carligele pentru bagaje.

8. Ati dat jos hainele groase?

Hainele groase, precum hainele voluminoase de iarna, ar putea face ca hamul sa fie mai putin eficient, prin urmare, scoateti hainele groase inainte de a aseza copilul pe scaun.

9. Pentru copiii de varsta mai mica, partea de sus a centurilor scaunului se afla la nivelul umerilor copilului si hamul nu este nici prea strans si nici prea larg?

10. Pentru copiii de varsta mai mare, centura de siguranta se afla la nivelul umarului si soldurilor?

In cazul in care copilul dvs. de varsta mai mare este asezat intr-un scaun auto prevazut cu centura de siguranta, aceasta trebuie sa stea pe umarul copilului. Nu trebuie sa intre in contact cu gatul sau mai jos, pe brat. Partea de la nivelul bazinului a centurii de siguranta trebuie sa traverseze zona soldurilor, nu a burtii.

Recomandari pentru calatorii

Copiii pot iesi cu usurinta din autovehicule, asigurati-va ca aveti montate pe usile spate sisteme de inchidere de protectie copii pentru ca usile sa nu poata fi deschise din interior.
Daca aveti geamuri electrice, blocati geamurile spate pentru a preveni deschiderea si inchiderea acestora de catre copii in timpul deplasarii autovehiculului. incurajati-va mereu copiii sa coboare si sa patrunda in autovehicul de pe partea trotuarului.

Nu lasati copiii in autovehicul chiar daca dorm. Adesea nu puteti incuia autovehiculul deoarece o miscare interna poate declansa alarma, provocand tulburari inutile sau o persoana ar putea incerca sa va fure autovehiculul si copiii. Daca lasati cheile in autovehicul, copilul se poate aseza pe locul soferului si se poate incuia in interior sau poate chiar porni motorul.

Mergeti in vacanta? Desi legea prevede ca un copil cu inaltimea de 135 cm poate calatori folosind o centura de siguranta pentru adulti, in cazul in care calatoriti in unele tari europene inclusiv Italia si Irlanda de sud, copilul dvs. trebuie sa aiba o inaltime de 150 cm inainte de a aplica acelasi principiu. Asa ca este bine sa pastrati scaunul auto pentru copii.

1 din 5 sisteme auto de retentie pentru cap impiedica montajul corect al unui scaun de copil

Daca inchiriati un autovehicul, verificati ce scaun va ofera, este posibil sa nu fie potrivit pentru dvs.. Cautati mai multe informatii despre modul de instalare inainte de a pleca la drum.

Nu va temeti sa faceti o reclamatie daca aveti neclaritati legate de calitatea scaunului sau daca suspectati ca este deteriorat.

Mituri si recomandari

Greutatea copilului meu se apropie de greutatea scaunului de marimea urmatoare, il poate folosi acum – Nu va grabiti sa schimbati scaunul actual al copilului, oasele copiilor cresc in continuare si au nevoie de protectia conferita de scaun.

Nu trebuie sa-mi fac griji pentru ca fac doar deplasari ocazionale sau pe distante scurte – Ar fi excelent daca am putea estima momentul, locul si modul in care s-ar produce o coliziune, dar nu putem. Prioritizati intotdeauna alegerea dvs. in functie de potrivirea cu copilul si autovehiculul dvs. si apoi in functie de buget.

Care este scopul marcajelor rosii si albastre de pe scaunul pentru copii? – Pentru a monta corect scaunul folosind o centura de siguranta a autovehiculului, urmati ghidajele albastre pentru un scaun indreptat invers sensului de deplasare, ghidajele rosii sunt pentru scaunele auto indreptate catre sensul de deplasare.

Sugarii si mitul regulii de 2 ore

Nu lasati copilul pe scaunul auto perioade lungi de timp fara a-l verifica, deoarece are nevoie de pauze periodice pentru a iesi din masina si pentru a face miscare.

Toate scaunele auto se potrivesc in toate autovehiculele – Nu este deloc adevarat, trebuie sa il incercati in autovehiculul dvs. inainte de a-l cumpara.
Pot folosi scaunul auto second-hand de la un prieten? – Chiar daca stiti intregul istoric al scaunului auto si aveti incredere ca nu a fost niciodata implicat intr-o coliziune si nu a fost folosit in mod necorespunzator, nu merita sa riscati viata copilului dvs.

Daca modific scaunul nu conteaza

Asigurati-va intotdeauna ca folositi un scaun asa cum a fost acesta fabricat. Copilul dvs. trebuie sa fie pozitionat corect intr-un scaun bine instalat.

Cand nu mai au nevoie copiii de scaun auto pentru copii?

– Legea prevede ca un copil sa foloseasca un scaun pentru copii pana la varsta de 12 ani sau inaltimea de 135 cm, in oricare dintre aceste situatii apare prima.

Copiii au voie pe locul pasagerului fata?

– Da, atata timp cat se foloseste un scaun potrivit pentru copii, daca este necesar. insa locul cel mai sigur este pe bancheta din spate.

De ce unele scaune sunt indreptate in sens invers celui de deplasare?

– Gatul, capul si coloana vertebrala ale copiilor de varsta mica sunt foarte fragile, scaunele indreptate in sens invers celui de deplasare ofera un plus de protectie si pot reduce potentialele leziuni. Mentineti copilul intr-un scaun auto indreptat in sens invers celui de deplasare cat mai mult posibil.

1 din 3 sisteme de centuri pentru scaunele auto copii nu sunt reglate corect.
Calatoriile impreuna cu copiii dvs. reprezinta o adevarata provocare, nu numai ca trebuie sa alegeti scaunele corecte si sa le montati in autovehicul, ci trebuie sa fiti atenti si la incercarile copiilor de a „evada” din scaun.

51% dintre toate scaunele pentru copii sunt montate incorect

Un studiu efectuat in Marea Britanie, studiu in care au fost examinate peste 1800 de scaune auto pentru copii, au aratat ca 51% dintre toate sistemele de siguranta si scaunele pentru copii verificate s-au dovedit a fi instalate incorect. Aceasta a insemnat ca nu se asigura un transport in siguranta al copiilor, iar in cazul unei coliziuni, acestia ar fi putut fi accidentati grav.

Am incercat ca in acest material sa am adunam la un loc recomandarile si sfaturile cele mai importante din partea expertilor autorizati.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s