Sfaturi pentru siguranta pe Internet

Din moment ce Internetul face parte din lumea copiilor, este bine sa cunoasca si un set de reguli pentru siguranta pe Internet.

De la varste tot mai mici, copiii incep sa aiba conturi pe retele sociale, sa navigheze pe Internet si, in mare, sa invete sa utilizeze calculatorul mai bine decat parintii lor.

Pe de alta parte, multi copii nu sunt constienti de pericolele ce se pot ascunde pe Internet. Cu cine este bine sa vorbeasca si cu cine nu? Cat de privat ar trebui sa fie contul lor? Ce sa faca atunci cand se simt amenintati online?

De aceea, sigur.info (site-ul lansat de organizatia Salvati Copiii Romania in 2008, in scopul unei constientizari asupra navigarii online) a publicat un set de reguli pentru siguranta pe Internet.

  • Descoperiti impreuna Internetul! Comunica-i deschis copilului avantajele si dezavantajele lui. Fii persoana care il initiaza in utilizarea calculatorului si a telefonului mobil. Copilul trebuie sa stie ca poate discuta cu parintii despre orice subiect. Aspectele pozitive ale Internetului le depasesc pe cele negative.
  • Stabileste impreuna cu micutul tau reguli de utilizare a calculatorului si telefonului mobil. Obtinerea consensului determina o conduita responsabila din partea copiilor. Iata cateva aspecte sensibile asupra carora veti conveni de comun acord:

tipurile de site-uri si activitatile permise in familie, precum si cele interzise;

– durata zilnica a prezentei copiilor la calculator si pe Internet;

– reguli privind datele personale (nume, varsta, numarul de telefon, fotografii, adresa, scoala la care invata copiii, locul tau de munca, detalii privind cartile de credit etc.);

– programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator;

– comportamentul adoptat fata de persoanele necunoscute de pe chat, email, SMS etc.

  • Nu restrictiona excesiv si fara justificare accesul la calculator si la Internet! Copilul va fi tentat sa ascunda celor din familie preocuparile legate de Internet.
  • Asaza calculatorul in camera cea mai accesibila. De exemplu, in camera de zi sau sufragerie, unde poti urmari site-urile pe care le viziteaza copilul. Evita pe cat posibil sa iti lasi copilul sa navigheze nesupravegheat pe Internet, in intimitatea camerei sale. 
  • Discutati despre riscurile la care se pot expune daca acceptă intalniri cu persoane necunoscute, cu care au comunicat prin e-mail, chat sau telefonul mobil. Nu accepta niciodata sa fie singuri la intalnire. Datele privind identitatea persoanelor necunoscute (nume, sex, varsta etc.) sunt deseori false, in scopul de a patrunde mai usor intr-un grup de copii.
  • Asigura-te de faptul ca stii parolele de acces la e-mail-ul copilului tau sau paginile web personalizate. Astfel, poti descoperi din timp daca persoane rau intentionate incearca sa intre in contact cu el. In cazul adolescentilor, iti recomandam sa procedezi cu atentie, ei putand oricand sa schimbe aceste parole sau sa-si creeze noi adrese de e-mail. Nedivulgarea parolei trebuie considerata un act de responsabilitate din partea adolescentului, menit sa-i asigure un anumit grad de autonomie. Reaminteste-i ca exista riscuri la care se poate expune si ca, in orice situatie dificila se va gasi, vei fi gata sa-l ajuti.
  • Incearca sa afli mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, asa cum doresti sa-i stii si pe cei din lumea reala. Incurajeaza-ti copilul sa iti povesteasca despre acesti prieteni (unde i-a intalnit, ce discuta etc.) Inchiderea brusca a calculatorului sau schimbarea rapida a ferestrelor pe monitor pot fi semne ca ei comunică cu persoane cu care nu ar trebui.
  • Aminteste-i copilului ca nu tot ceea ce citeste sau vede pe Internet este adevarat. Ii poti propune si alte surse (carti, reviste de specialitate) si incurajeaza-l sa-si creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevarat sau fals. Astazi, crearea unei pagini web sau postarea de informatii sunt operatiuni simple, la indemana multor persoane (inclusiv copiii). In acest mod, o mare parte din informatii sunt neverificate, existand riscul de a fi eronate. Fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinta, prin intermediul unor soft-uri performante, si pot infatisa situatii nereale.
  • Impartaseste din experienta ta si altor parinti. Ingrijorarile cu care te confrunti ar putea gasi o rezolvare prin solutiile pe care alti parinti deja le aplica. Participa la sesiunile de informare organizate in scoli.
  • Pentru a inlesni navigarea in siguranta pe Internet a copiilor, foloseste programe de filtrare specializate sau utilizeaza filtrele motoarelor de cautare preferate. Invata-ti copilul sa nu raspunda e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hartuire cu un continut jignitor, agresiv sau obscen. Raporteaza orice abuz autoritatilor sau pe site-ul www.sigur.info.

Pe acelasi site, poti gasi materiale interactive, atat pentru tine, cat si pentru copii.

sursa: sigur.info


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s