Sarbatoarea Sfantului Andrei – ocrotitorul Romaniei

In fiecare an pe 30 noiembrie este sarbatorit Sfantul Apostol Andrei, “cel intai chemat “, unul dintre cei 12 ucenici ai Mantuitorului Iisus Hristos.

Sfantul Andrei a vazut toate minunile savarsite de Iisus Hristos, jertfa Sa pe cruce si Invierea Domnului si a hotarat sa propovaduiasca si sa vesteasca oamenilor despre Dumnezeul cel adevarat.

Dupa Invierea Mantuitorului, Sfantul Andrei a vestit crestinismul in partile Greciei si ale Dobrogei; a devenit parintele nostru duhovnicesc, ocrotitorul romanilor si patronul Romaniei, ziua Sfantului Andrei devenind zi de sarbatoare nationala.

In Dobrogea exista Pestera Sfantului Andrei, precum si Izvorul Tamaduitor. Pentru credinta in Hristos, Sfantul Andrei a fost rastignit pe o cruce in forma literei X si a murit in chinuri groaznice, netamandu-se insa de moarte. Numele Sfantului Andrei se traduce prin “indrazneala” si “barbatie”.

De ziua Sfantului Andrei, crestinii ortodocsi aflati in postul Nasterii Domnului au dezlegare la peste, ulei si vin; in aceasta zi se savarseste Sfanta Liturghie ca in toate Praznicele Imparatesti si sunt sarbatoriti toti cei care poarta numele Sfantului Andrei.

La multi ani celor ce poarta numele de Andrei si Andreea!


1 comentariu la „Sarbatoarea Sfantului Andrei – ocrotitorul Romaniei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s