Romania: Avem nevoie de moase

Asociatia Moaselor Independente si Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare lanseaza miercuri, 24 august, de la ora 17:00, in Spatiul M60 (C.A. Rosetti nr 3) campania pentru promovarea ingrijirii materno infantile, bazate pe moasa.

La intalnire, cei prezenti se vor intalni cu moase pentru o discutie despre rolul si ajutorul lor in perioada de dinainte de conceptie, in timpul sarcinii, la nastere si in primele zile de viata ale bebelusului.

Romania are o lipsa cronica de moase, insa este tara europeana cu cea mai mare mortalitate infantila si materna. In tara noastra, traiesc cele mai multe mame adolescente, se fac cele mai multe cezariene si se alaptează cel mai putin.

Potrivir Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 87% din ingrijirea gravidei, a mamei si a nou-nascutului poate fi realizata de o moasa licentiata. Dar, desi Romania a investit in educatia a peste 1.000 de moase, expertiza acestora nu este folosita.

Implicarea moaselor cu studii universitare in ingrijirea femeilor la nivelul comunitatii le da acestora posibilitatea de a se ocupa de contraceptie, diagnosticarea si monitorizarea sarcinii, asistenta mamei inaintea, in timpul si dupa nastere, inclusiv in alaptare.

Prin urmare, cele doua asociatii solicita sprijinul Guvernului pentru infiintarea unui Ordin al Moaselor din Romania (separat de Ordinul Asistentilor din Romania) care sa coordoneze acest program national si care sa reprezinte in mod activ interesele profesiei si accesul femeilor la servicii medicale de calitate, atat in teritoriu cat si in maternitati.

De asemenea este nevoie de implementarea normelor de practica autonoma a moaselor, conform directivei europene 36/2005.

Semneaza petitia si afla mai multe informatii AICI.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s