Rolul parintilor in educarea copiilor privind internetul

Organizatia Salvati Copiii a organizat saptamana trecuta, la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Bucuresti, o dezbatere privind „Libertatea si responsabilitatea pe Internet – Rolul parintilor in educarea copiilor privind Internetul”, la care au participat peste 100 de elevi, parinti si cadre didactice din Scoala Generala nr. 188 si profesori colaboratori ai proiectului Sigur.info.

Discutia a fost moderata de Ovidiu Majina, Coordonator al Programului Sigur.info, reprezentand Organizatia Salvati Copiii si specialistul din partea Kaspersky Lab, Adrian Porcescu, Regional Technical Consultant.

Majoritatea copiilor prezenti la dezbatere detin calculatoare personale acasa si petrec in medie patru-cinci ore in mediul online. In acelasi timp, parintii lor considera ca cei mici isi petrec prea mult timp la calculator si ca activitatile lor extracurriculare ar trebui sa includa o diversitate mai mare de pasiuni: cititul, plimbarile, sportul. 

Atat copiii cat si parintii prezenti la dezbatere au fost de parere ca regulile privind utilizarea calculatorului si a Internetului de catre cei mici trebuiesc stabilite impreuna in familie, in special atunci cand vorbim despre perioada petrecuta in fata computerului.

In prezent, perceptia parintilor privind aceste reguli este foarte diferita de cea a copiilor. Astfel, in ciuda faptului ca adultii considera ca au impus limite pentru copiii lor, cei din urma nu le percep ca si restrictii si isi petrec mult timp pe Internet, in perioadele in care parintii lor sunt la munca.

„In weekend stau si 17 ore la calculator pe jocuri online. Chiar daca parintii imi spun sa mai ies si afara, cu prieteni, eu ma despart de calculator doar cand trebuie sa dorm si sa mananc” declara Andrei, in varsta de 12 ani.

„Ca sa fiu sigura ca fetita mea nu exagereaza cu statul pe Internet, prefer sa ii parolez calculatorul. Asa sunt sigura ca o pot supraveghea cat mai bine” spune Maria, mama unei fetite in clasa a VI-a.

O astfel de atitudine conduce la indepartarea copiilor si creeaza o atmosfera de neincredere in familie. Parintii trebuie sa asigure un dialog real cu cei mici prin care sa stabileasca reguli si sa explice motivatia anumitor restrictii.

Deoarece copiii au declarat ca ar dori sa petreaca chiar si peste sapte ore la calculator, este nevoie ca parintii sa constientizeze situatia de risc si sa negocieze masuri potrivte, fara a restrictiona in mod direct si unidirectional accesul la calculator.

Simpla parolare a calculatorului, neinsotita de o discutie privind ratiunile si beneficiile acestei actiuni, poate da nastere unor reactii de nemultumire si chiar rebeliune din partea copiilor.

„Daca as avea probleme pe Internet, primii pe care i-as anunta sunt parintii mei, deoarece ar sti ce sfaturi sa imi dea” ne-a spus Dragos, un copil de 13 ani. In afara familiei, identificata ca fiind ca principalul punct de sprijin, unii copii prefera sa apeleze la ajutorul prietenilor “experti” in calculatoare si securitate online.

Cu toate acestea, copiii din sala au afirmat ca nu apeleaza la profesori atunci cand au probleme pe Internet, chiar si in situatiile in care le este afectata activitatea scolara, atat din cauza lipsei de apropiere fata de profesori cat si din teama ca acestia ar putea fi indiscreti ulterior. De cealalta parte, profesorii se arata deschisi la discutiile cu elevii lor pe aceste teme, dorind ca cei mici sa apeleze mai des la sfaturile si intelegerea lor.

„Am fost placut surprins in timpul dezbaterii sa vad copii bine informati cu privire la pericolele ascunse ale Internetului, parinti dornici sa afle cum pot imbunatati educatia celor mici privind mediul online, dar si profesori care se implica activ in acest proces”, spune Adrian Porcescu, Regional Technical Consultant Kaspersky Lab EEMEA.

„Trebuie sa-i incurajam in continuare pe copii sa discute, atat intre ei, cat si impreuna cu parintii si profesorii, despre problemele pe care le intampina pe Internet, sa se informeze mereu si sa nu uite ca aspecte importante din viata privata se pot compromite foarte usor datorita informatiilor publicate in mediul online”, completeaza acesta.

 

18 Octombrie 2010


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s