Robotel fotbalist, in ajutorul copiilor cu autism

Un robot humanoid, conceput in Franta, va fi folosit de catre cercetatorii de la Facultatea de Psihologie a Universitatii Babes-Bolyai pentru tratarea copiilor care sufera de autism.

Numele robotului francez este Nao si el a devenit celebru dupa ce a fost folosit, pe post de robot – fotbalist, in competitiile de tip RoboCup, adica un fel de ligi ale robotilor. 

„Robotul ii ajuta pe copii sa se integreze social prin intermediul imitarii comportamentale. Pentru copiii autisti, interactiunea cu robotii prietenosi pare sa fie mai usoara decat interactiunea cu oamenii”, a spus psihologul Raluca Anton, asistent de cercetare in cadrul facultatii clujene, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Autism Transilvania.

Concret, copiilor autisti le vine mai usor sa imite comportamentul robotilor care au aspectul unor jucarii decat comportamentul adultilor. Nao este produs de o companie numita Aldebaran Robotics, din Paris, infiintata de doar cativa ani, iar productia de roboti a inceput in anul 2005.

Psihologii clujeni au recurs si la ajutorul unui robot fabricat in Belgia, numit Probo, care are aparenta unui elefantel.

Sursa: Romania Libera


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s