Propria busola din magneti

Invata-l pe micutul tau despre magneti, realizand impreuna o busola, in urmatorul experiment haios si simplu de facut.

Ai nevoie de: un castron mic, plin cu apa, un dop de pluta, un ac (pentru a evita accidentele, puteti folosi o agrafa de birou sau un ac de siguranta) si, bineinteles, un magnet (poti folosi chiar si un magnet de frigider).

Pasi de urmat:

Taie o bucata din dopul de pluta, in forma de cerc, cat sa obtii o „moneda” putin mai groasa.

Magnetizeaza acul. Explica-i micutului tau ca, atunci cand tii o bucata de metal lipita de un magnet, metalul va capata proprietati magnetice pentru o scurta perioada de vreme.

Infige acul in dopul de pluta, ca in imaginea de mai jos. Daca folosesti o agrafa de birou, pune-o pur si simplu pe dop, cat mai in mijloc.

busolaPune „busola” in castron si las-o sa pluteasca. Copilul tau va observa cum acul magnetizat isi va indrepta capetele spre Nord si Sud.

Daca acul este bine magnetizat, se va invarti cu dopul de pluta, fie in sensul acelor de ceasornic, fie invers. Daca nu se misca, tine acul mai mult pe magnet si mai incearca o data.

Ce se intampla?

Pamantul are propriul sau camp magnetic. Desi acest camp este destul de slab, este suficient pentru a alinia obiectele magnetizate (cum este si acul tau), libere sa se invarta (de aceea este nevoie de castronul cu apa).

Acul care pluteste pe dop este liber sa se invarta, asa ca se va alinia la campul magnetic terestru, iar capetele sale vor arata spre cei doi poli ai Pamantului.

Pentru a afla care este Nordul, ai la dispozitie mai multe metode: te poti lua dupa soare (stim ca soarele rasare din Est si apune la Vest) sau poti folosi o busola adevarata.

Poti face si un joc in care sa folosesti busola confectionata de tine si micutul tau: o goana dupa comori. Ascunde un obiect prin casa si lasa indicii precum: „Premiul se afla 3 pasi la Est si 5 pasi la Nord”.

Cum v-a iesit busola?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s