Programul pentru a reduce rata mortalitatii

Un numar de 15.000 de femei din mediul rural vor participa la un program de sustinere si consiliere pentru viitoarele mamici, cu servicii de planificare familiala, sanatate reproductiva si asistenta gravidelor.

Programul implementat de World Vision Romania sub numele de ”Mame pentru viata. Viata pentru mame”, a fost lansat ieri la Camera Deputatilor.

Scopul acestuia este sa creasca sansele de supravietuire a femeilor din zonele defavorizate din Dolj, Vaslui si Valcea. Cele trei judete au fost selectate pe baza ratei de saracie si a mortalitatii materne. In judetul Dolj, rata mortalitatii materne este de patru ori mai mare decat rata nationala, in timp ce in Valcea si Vaslui este de doua ori mai mare.

Prin proiect, vor fi desfasurate campanii educationale, va fi facilitata legatura femeilor cu cadrele medicale si vor fi folosite diverse solutii tehnologice. 225 de furnizori de servicii medicale din aceste judete, dar si primariile locale vor fi incluse in proiect.

Grupurile tinta sunt medicii de familie si medicii de planificare familiala, asistentele medicale, asistentele comunitare, moasele, obstetricienii din zona de proximitate urbana; 15.000 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani, si autoritatile locale din cele trei judete.

Actiunile se vor concentra pe dezvoltarea si promovarea a trei module de e-learning pentru personalul medical, livrate prin intermediul unei platforme online, facilitarea accesului la ingrijire maternala, capacitatea autoritatilor locale si centrale pentru a asigura accesul neintrerupt al femeilor la serviciile de sanatate materna si de planificare familiala integrate.

Programul se va desfasura in urmatorii trei ani si este finantat din fonduri obtinute de World Vision Romania ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridica la 500.000 de dolari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s