Primul control stomatologic

Avand in vedere faptul ca eruptia dintilor de lapte se incheie aproximativ pe la doi ani si jumatate, cu variatii destul de mari de cinci-sapte-noua luni, din acest moment, daca parintii au drum la stomatolog, e bine sa ia copilul cu ei pentru a se familiariza un pic cu cabinetul, cu situatia si pentru a-si dea seama ca nu se intampla nimic rau acolo.

Daca se poate sa-si controleze dintii, asa cum fac mami si tati…este foarte bine; daca nu coopereaza atunci, se va incerca la vizita urmatoare.

Dupa acest prim control, copilul poate fi adus la controale periodice de doua ori pe an, pentru a se verifica daca dintisorii de lapte nu s-au cariat. Daca sunt carii mici, este bine sa fie tratate imediat, pentru a nu se ajunge la complicatii ulterioare care sa afecteze dentitia definitiva.

De asemenea, din cauza faptului ca dintisorii de lapte sunt mai putin rezistenti, copilul are o igiena dentara deficitara prin tehnica si o alimentatie care nu este de fiecare data corecta; parintii ar trebui sa-l controleze acasa din cand in cand…si in momentul in care apare cea mai mica problema, trebuie sa-l aduca la medic mai repede decat intervalul de sase luni pe an.

Controlul stomatologic pentru copii este practic subventionat de stat, dar, din pricina birocratiei, cele mai multe dintre cabinetele particulare prefera sa lucreze pe cont propriu. Exista totusi gratuitate in cadrul clinicii de pedodontie, aflata langa Piata Mihail Kogalniceanu. Cu toate astea, din cauza numarului mare de solicitari, multi parinti prefera sa apeleze la seriviciile cabinetelor particulare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s