Peste 200 de localitati din zone greu accesibile au Internet

Proiectul RO-NET, de construire a unei retele nationale de Internet in banda larga in zonele dezavantajate, a ajuns pana acum in peste 200 de localitati si se afla in faza avansata de implementare in alte 220 de localitati.

Proiectul urmareste ca pana in noiembrie 2016, 783 de localitati din zone greu accesibile sa beneficieze de acoperire cu Internet in banda larga.

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) a prezentat vineri, 1 iulie, amplasamentele finalizate si beneficiile conectarii la Internet locuitorilor din localitatile Tomesti si Mascurei, din judetul Vaslui:

  • elevii si profesorii vor avea acces mai usor la informatie;
  • producatorii locali si mestesugarii vor putea utiliza Internetul pentru afacerea lor si pot intra chiar in sistemul national de licitatii publice cu produsele lor;
  • autoritatile locale pot comunica mai rapid cu omologii lor si pot cere sustinere pentru dezvoltarea utilitatilor din zona;
  • persoanele in varsta vor putea tine legatura prin intermediul Internetului cu cei dragi aflati departe.

„Astfel, intreaga comunitate beneficiaza in urma disponibilitatii accesului la Internet. Cu alte cuvinte, chiar daca unii se vor intreba poate de ce am adus Internet in sate unde, de exemplu, nu exista o retea de canalizare bine pusa la punct, raspunsul este ca, daca ai Internet si il folosesti inteligent pentru comunitate, poti sa dezvolti si utilitatile din zona”, a declarat Secretarul de stat MCSI Horatiu Anghelescu, in cadrul vizitei in judetul Vaslui.e

La randul sau, Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business Telekom Romania, a adaugat: “Proiectul contribuie la sustinerea economiei locale atat prin oferirea de beneficii directe pentru comunitati, care astfel pot sa faca un pas inainte in dezvoltarea lor, dar si datorita faptului ca cea mai mare parte a echipamentelor necesare – fibra optica, containere, stalpi – a fost achizitionata de la diversi furnizori locali”.

RO-NET este un proiect major finantat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeana a decis modificarea acestui proiect si, astfel, impartirea sa in doua etape. Valoarea totala aprobata pentru prima etapa a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezinta co-finantarea prin Fondul european de dezvoltare regionala.

Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapa este de 53 milioane de euro.

RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localitati identificate ca „zone albe”. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si zonele rurale aducând internetul in banda larga mai aproape de 130.000 de gospodarii cu 400 000 de locuitori, 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice.

Prin implementarea proiectului RO-NET, Romania beneficiaza de fonduri nerambursabile in cota de 82,7% din valoarea totala a investitiei acordate de CE, pentru implementarea retelelor de comunicatii electronice Next Generation Network.

Pâna acum s-au decontat de la CE aproximativ 22% din valoarea totala, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%, rezultat care s-a atins in mai putin de doua luni de zile. Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a reusit deblocarea aproape in totalitate a procesului de avizare din partea CNADNR si partial din partea distribuitorilor de energie electrica.

Contractul pentru implementarea acestui proiect a fost atribuit in anul 2014 companiei Telekom Romania pentru suma 365,7 milioane lei, inclusiv TVA.

Complexitatea proiectului Ro-NET se reflecta in urmatoarele date:

– Un volum impresionant de documente a fost depus pentru proiectul tehnic si in faza de obtinere a autorizatiilor de construire – peste 350.000 de pagini;

– În medie, 11 avize diferite sunt solicitate de catre fiecare autoritate locala sau centrala pentru obtinerea unei singure autorizatii de construire;

– 500 de autorizatii de construire obtinute pâna in prezent

– 8.800 de avize dintr-un total necesar de aproximativ 9.300 au fost obtinute;

– Peste 4.500 km de fibra optica vor montati pâna la finalul proiectului Ro-NET, din care jumatate pe infrastructura deja existenta, iar cealalta jumatate pe o infrastructura noua (aproximativ 50.000 de noi stâlpi vor fi amplasati in cadrul proiectului);

– Peste 1.500 de specialisti au fost implicati in etapa de constructie efectiva din cele 200 de localitati, care a durat aproximativ doua luni, restul intervalului de timp fiind alocat procedurilor birocratice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s