Peste 117 milioane de copii risca sa nu aiba acces la vaccinul impotriva rujeolei, in contextul raspandirii COVID-19

In conditiile in care continua raspandirea COVID-19 la nivel global, peste 117 milioane de copii din 37 de tari risca sa nu beneficieze de vaccinul vital impotriva rujeolei, atrage atentia Initiativa impotriva Rujeolei si Rubeolei (IRR), din care fac parte Crucea Rosie Americana, Centrele de Control al Bolilor din Statele Unite, UNICEF, Fundatia Natiunilor Unite si OMS.

Potrivit unui comunicat al IRR, campaniile de imunizare impotriva rujeolei au fost deja decalate in 24 de tari, iar multe altele urmeaza sa fie amanate.

In aceasta perioada plina de provocari, Initiativa impotriva Rujeolei si Rubeolei (IRR) isi exprima solidaritatea fata de familii, comunitati, guverne si serviciile de urgenta, alaturandu-se partenerilor globali din domeniul imunizarii si al sanatatii, inclusiv celor din cadrul Aliantei Globale pentru Vaccinuri si Imunizare (Gavi) si al Initiativei Globale pentru Eradicarea Poliomielitei (GPEI), in demersurile comune si lupta impotriva amenintarii reprezentate de COVID-19.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat noi recomandari aprobate de Grupul consultativ strategic al expertilor din domeniul imunizarii, pentru a ajuta tarile sa sprijine activitatile de imunizare in timpul pandemiei de COVID-19.

Documentul recomanda ca guvernele sa opreasca temporar campaniile de imunizare preventiva acolo unde nu exista un focar activ al unei boli ce poate fi prevenita prin vaccinare. Partenerii din cadrul IRR, printre care se numara Crucea Rosie Americana, Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, UNICEF, Fundatia Natiunilor Unite si OMS, sunt intru totul de acord cu aceste recomandari.

In plus, IRR indeamna tarile sa continue imunizarea de rutina, garantand in acelasi timp siguranta comunitatilor si a lucratorilor sanitari. De asemenea, recomandarile solicita guvernelor sa realizeze o atenta analiza a riscurilor si beneficiilor atunci cand iau in calcul decalarea campaniilor de vaccinare ca raspuns la epidemie, cu posibilitatea amanarii acestora acolo unde riscul transmiterii COVID-19 este considerat a fi extrem de mare.

In cazul dificilei alegeri de a intrerupe actiunile de vaccinare din cauza raspandirii COVID-19, IRR indeamna liderii sa intensifice eforturile de identificare a copiilor nevaccinati, astfel incat populatia cea mai vulnerabila sa beneficieze de vaccinuri impotriva rujeolei imediat ce va fi posibil acest lucru. Desi sistemele sanitare si cei care lucreaza in prima linie vor fi extrem de solicitati in timpul amenintarii reprezentate de COVID-19 si ulterior, este esential sa se continue acordarea tuturor serviciilor de imunizare, inclusiv a vaccinarii impotriva rujeolei, pentru a salva vieti, altfel putandu-se inregistra decese din cauza unor boli ce pot fi prevenite prin imunizare.

IRR intelege necesitatea de a proteja comunitatile si personalul medical impotriva COVID-19 prin intreruperea campaniilor de masa acolo unde riscurile imbolnavirii sunt mari. Totusi, aceasta nu ar trebui sa permita ca nevaccinarea copiilor sa devina o stare de fapt. Trebuie depuse eforturi imediate la nivel local, national, regional si global in vederea eliminarii decalajului imunitar ce poate constitui un teren fertil pentru rujeola, asigurandu-se ca sunt disponibile vaccinuri si ca acestea ajung la copii si la persoanele vulnerabile, cat mai repede cu putinta, pentru a putea fi in siguranta.

In ciuda faptului ca exista un vaccin sigur si eficace de peste 50 de ani, numarul cazurilor de rujeola a crescut in ultimii ani, inregistrandu-se pierderea a peste 140.000 de vieti omenesti in 2018, majoritatea copii si bebelusi, desi toate aceste decese puteau fi prevenite. In acest context alarmant, campaniile preventive si reactive de vaccinare impotriva rujeolei au fost intrerupte sau amanate in 24 de tari, pentru a preveni raspandirea COVID-19. In alte 13 tari, campaniile planificate pentru a doua parte a anului 2020 s-ar putea sa nu mai fie implementate.

In total, peste 117 milioane de copii din 37 de tari, multi dintre ei traind in regiuni in care exista focare active de rujeola, ar putea fi afectati de suspendarea activitatilor de imunizare programate. Acest numar impresionant nu include si bebelusii care ar putea ramane nevaccinati din cauza impactului COVID-19 asupra serviciilor responsabile de imunizarea de rutina. Copiii sub 12 luni prezinta un risc mai mare de deces din cauza complicatiilor provocate de rujeola si, daca nu se opreste raspandirea virusului rujeolei, pe zi ce trece acestia vor fi tot mai expusi riscului infectarii cu rujeola.

Mai multe detalii despre activitatea UNICEF in domeniul imunizarii se gasesc aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s