Personalitatea definita prin muzica

Muzica face parte din viata oricui, intr-o masura sau alta. Ce spune genul muzical preferat despre tine? Vezi in ce categorie te incadrezi, in functie de melodiile pe care le asculti.

Exista o vorba in popor care zice: Spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa-ti spun cine esti. Eu vreau sa schimb putin lucrurile si sa zic: Spune-mi ce muzica asculti ca sa iti spun cine esti. Fiecare gen muzical are trasaturi ce se imprima in personalitatea fiecaruia.

Peter Rentfrow, profesor la Universitatea Cambridge, si Sam Gosling, profesor la Universitatea Texas din Austin, au realizat un studiu intitulat „Do Re Mi-ul vietii cotidiene: Structura si personalitatea corelate cu preferintele muzicale”. Analizand raspunsurile a peste 1.700 de studenti, ei au impartit muzica in patru categorii, facand o paralela intre ce piese ascultau si personalitatile lor:

  • Complexa (muzica clasica/blues/folk/jazz) – au o mentalitate deschisa, sunt creativi, inteligenti, toleranti si apreciaza frumosul.
  • Energica (hip-hop/dance) – sunt increzatori in fortele proprii, dar si in ceea ce priveste aspectul lor fizic.
  • Optimista (muzica religioasa/country/pop) – se simt increzatori, atractivi si le place sa isi ajute semenii la nevoie.
  • Intensa (heavy metal/rock/alternative rock) – sunt energici, aventurosi, muncitori si usor iscoditori.

Asta nu inseamna ca te incadrezi intr-o singura categorie. Sincer sa fiu, eu m-am regasit in cam toate aceste genuri muzicale. Intr-adevar, mereu va predomina o categorie, dar, asa cum personalitatea noastra este alcatuita dintr-o sumedenie de influente, la fel este si cu preferintele muzicale.

Acesta a fost doar unul dintre studiile pe care Rentfrow si Gosling le-au realizat legate de muzica si personalitate. Intr-un alt studiu, cei doi au rugat 74 de persoane sa isi creeze fiecare cate un CD cu muzica peferata. Apoi, alti participanti urmau sa ghiceasca ce personalitate apartine fiecarui CD. Rezultatele au fost neasteptate: fiecare respondent a nimerit trasaturi precum creativitatea, capacitatea de a ierta, deschiderea catre experiente noi, predispozitia catre socializare si echilibrul emotional.

Iata si cate o piesa din fiecare categorie de mai sus, bazata pe propriile mele preferinte muzicale. Crezi ca-mi poti ghici personalitatea? Apoi, in rubrica de comentarii, spune-mi unde te-ai incadra tu, in functie de muzica pe care o asculti.

  • Complexa:

  • Energica:

  • Optimista:

  • Intensa:

Autor articol: Alex Camburu – Director Muzical Itsy Bisy FM

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s