Osteoporoza: Cauze, manifestari si tratamente

Osteoporoza: Cauze, manifestari si tratamente

De obicei, asociem osteoporoza cu varsta a treia. Insa aceasta boala se poate manifesta la orice varsta si are diverse cauze. La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem care sunt cauzele pentru care osteoporoza apare chiar si la persoanele mai tinere si ce fel de tratamente ar trebui urmate.

Osteoporoza apare in momentul in care unul sau mai multe oase sunt mai putin rezistente, avand mai putin tesut proteic si fiind mai putin calcificate. Vorbim de aceasta boala in momentul in care se intampla fracturi atunci cand nu ar trebui. In mod normal, cand te impiedici, cand cazi de la o inaltime mica sau cand te lovesti mai usor, nu ar trebui sa se intample nimic. Dar daca un os este mai putin rezistent si se fractureaza in urma unui astfel de episod, atunci poate fi vorba de osteoporoza.

Astfel de fracturi se intampla si fara deplasare, dupa cum aflam de la prof. dr. Catalin Codreanu, director Centrul de Boli Reumatismale Bucuresti. Cea mai frecventa este fractura vertebrala. „Vertebrele se turtesc sau se taseaza, sub actiunea propriei greutati”, explica el.

Osteoporoza poate aparea la orice varsta, din diverse cauze. „Cea mai frecventa cauza de osteoporoza pentru femeia adulta este o boala inflamatorie articulara – poliartrita reumatoida. Din cauza procesului inflamator genereaza pierdere de os”, ne mai spune prof. dr. Catalin Codreanu.

Boala mai poate aparea din cauza deficitului functionarii unor organe, in situatii in care nu se asimileaza suficienta vitamina D in corp sau in cazul in care persoana face terapii hormonale.

Pentru fiecare cauza in parte, se administreaza un tratament diferit. Pentru a pune diagnosticul cu precizie si pentru a gasi tratamentul corect, este nevoie de osteodensitometrie cu raze X. Mai multe despre acest proces si despre elementele care ajuta in orice tratament pentru osteoporoza poti afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s