Optimismul este contagios

Hai sa intampinam primavara cu un strop de optimism! Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) declara anul 2013 Anul Optimismului si lanseaza campania „Doar optimismul e contagios!”.

Initiativa urmareste sa atraga atentia asupra afectiunilor autoimune si asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase. De asemenea, prezinta beneficiile unei stari de spirit pozitive, in cazul pacientilor cu probleme autoimune.

Ce sunt afectiunile autoimune?

Rolul sistemului imunitar este de a proteja organismul de bacterii, virusi sau microbi. In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca si distruge tesuturile si organele umane.

De obicei, cauzele care contribuie la dezvoltarea acestor afectiuni sunt oboseala si stresul, toxinele din mediul inconjurator, ereditatea si chiar sarcina. In plus, lipsa sportului si a unui regim sanatos, abuzul de alcool si tutun slabesc sistemul imunitar.

Iata si cateva exemple ale unora dintre cele mai intalnite astfel de boli:

  • Vitiligo;

  • Hepatita autoimuna;

  • Artrita;

  • Diabetul zaharat tip 1;

  • Tiroida;

  • Ciroza biliara;

  • Anemia;

  • Psoriazis;

  • Lupusul.

Afectiunile autoimune, desi difera de la o persoana la alta, au si cateva manifestari comune, printre care se numara oboseala, febra, slabiciunea muschilor si a articulatiilor, anxietate sau depresie.

Totusi, aceste simptome apar si in viata de zi cu zi. De aceea, este de preferat sa mergi la medic pentru a-ti face cateva teste, daca ti se pare ca ceva nu este in regula.

Managementul bolii

Majoritatea bolilor autoimune nu pot fi vindecate, doar pot fi luate masuri pentru o viata mai usoara. Exista mai multe optiuni de tratament care ajuta la ameliorarea simptomelor: medicina conventionala (medicamente), terapie complementara (un regim sanatos, acupunctura, muzicoterapie) sau remedii naturiste.

Un alt factor foarte important este schimbarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare. In cazul afectiunilor autoimune, ai nevoie de o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine, fibre si calciu (evita grasimile). Este necesar sa faci sport in mod regulat, sa te odihnesti suficient si sa elimini stresul prin tehnici de relaxare.

Campania „Doar optimismul e contagios!”

Cei care sufera de boli autoimune isi pot controla afectiunea si pot duce o viata normala. Totusi, pentru acest lucru, au nevoie de o stare de spirit pozitiva, cu multe persoane dragi prin preajma (familie, prieteni).

Campania lansata de APAA se adreseaza si oamenilor din jurul pacientilor, care nu inteleg foarte bine aceste afectiuni si care se feresc sa intre in contact cu bolnavii. Afectiunile autoimune nu sunt contagioase. Prietenii, colegii si familiile celor bolnavi trebuie sa ii sustina moral, pentru a le imbunatati starea de spirit.

In acest an, APAA va dezvolta o serie de proiecte dedicate pacientilor, printre care se numara lansarea unor ghiduri de informare pentru pacientii cu psoriazis, boli inflamatorii intestinale si lupus.

De asemenea, in sprijinul pacientilor, ai familiilor acestora dar si al persoanelor care vor sa afle mai multe informatii despre afectiunile autoimune, a fost lansat un forum APAA.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.com

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s