O initiativa legislativa care promoveaza alaptarea la san, depusa la Parlament

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, ca a fost depusa la Parlament o initiativa legislativa care promoveaza alaptarea la san si reglementeaza marketingul substituentilor laptelui matern, sustinuta de reprezentanti ai tuturor partidelor.Proiectul de lege promoveaza alaptarea exclusiva a sugarilor pana la varsta de 6 luni si continuarea alaptarii copiilor de varsta mica pana la varsta de minimum 2 ani, in conformitate cu concluziile si recomandarile Organizatiei Mondialea Sanatatii, autoritatile romane fiind obligate sa adopte masuri pentru a încuraja si promova alaptarea.

Anastase a spus ca proiectul de lege propune „excluderea totala din orice institutie, maternitate, spital, a oricaror informatii cu privire la promovarea substituentilor de lapte matern”.

„Exista reglementari astfel incat sa se introduca o viziune mult mai stricta in ceea ce priveste cumpararea acestor produse (lapte praf – n.r.)”, a explicat Roberta Anastase.

Potrivit proiectului de lege, nu va fi permisa remunerarea suplimentara a personalului din sistemul de sanatate de catre producatorii sau distribuitorii de produse de substituenti de lapte matern, in caz contrar fiind prevazute amenzi de la 25 de lei la 100.000 de lei.

Aceeasi amenda este prevazuta in cazul in care producatorii sau distribuitorii vor promite, oferi sau acorda direct sau indirect bani ori foloase personalului din sistemul de sanatate pentru a promova sau a face reclama produselor vizate.

Anastase a vorbit despre acest proiect de lege la o dezbatere organizata de UNICEF si Camera Deputatilor intitulata „Alaptarea – de la comunicare la actiune”.

Sursa: Mediafax


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s