Nou record Cantus Mundi: 32.000 de participanți la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, circa 32.000 de participanți au celebrat Ora Pământului alături de Programul Național Cantus Mundi, cu prilejul celei mai mari mobilizări voluntare mondiale dedicate protejării mediului – Earth Hour.

Copiii din peste 280 de coruri și ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cântat alături de familii, prieteni și profesori pentru sănătatea planetei, în spații publice, parcuri, piețe sau în fața instituțiilor din toată țara.

„Suntem impresionați să vedem cum de la an la an, tot mai multe localități vin alături de Cantus Mundi la Earth Hour. Sărbătorim anul acesta 10 ani de la oficializarea guvernamentală a Programului Național Cantus Mundi, prin care promovăm accesul fiecărui copil la miraculoasa formă de integrare socială – corul. Aducem în piața publică acest important subiect – educația culturală – și mă bucur să anunț ca la începutul lunii mai, vom organiza cel mai mare forum de dezbateri pe această temă: Cantus Mundi Forum, la Parlamentul României! Educația culturală trebuie să aibă un loc important pe agenda țării, a comunității, a familiei, iar evenimentul de aseară a demonstrat ca se poate! Să fie acesta un prim pas!” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

La a opta ediție Ora Pământului organizată de Programul Național Cantus Mundi, copiii și tinerii, împreună cu dirijorii și coordonatorii zonali ai programului, au fost aplaudați în 83 de localități din România și Republica Moldova. S-au alăturat evenimentului ansamblurile Cantus Mundi din 31 de județe, București și Moldova de peste Prut: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea și raionul Fălești (Republica Moldova).

La ora 20:30, lumina a fost stinsă pentru o oră și cei peste 15.000 de copiii au interpretat a capella selecții din cele peste 30 de piese din broșura Ora Pământului cu Cantus Mundi, editată în fiecare an de profesioniștii Corului Madrigal și Cantus Mundi.

În capitală, Cantus Mundi a marcat Ora Pământului împreună cu 520 de copii și tineri din 17 coruri și ansambluri, printr-un amplu eveniment muzical organizat la Opera Comică pentru Copii.

Cel mai mare grup de copii a cântat pentru natură în județul Maramureș, la Baia Mare, în Parcul „Regina Maria” și în curtea Liceului cu Program Sportiv Baia Mare, unde peste 2.500 de persoane s-au reunit prin muzică împotriva risipei care afectează planeta. Participări impresionante în țară au fost și în județul Galați, unde aproape 1.000 de copii au cântat în centrul orașului și în localitățile Cudalbi, Ivești, Tecuci, Torcești și Umbrărești; în județul Bihor, unde circa 800 de copii din 12 coruri s-au reunit în Parcul 1 Decembrie din Oradea; județul Ilfov, cu aproape 500 de copii care au susținut recitaluri la Buftea și Brănești; județul Arad, unde peste 450 de copii au cântat în Piața Avram Iancu din Arad și Piața Regele Mihai I din Pecica; județul Brăila, cu 460 de copii care au susținut momente muzicale pline de emoție în fața Primăriei Brăila și la Monumentul Eroilor din localitatea Jirlău. În toată țara, copiii au fost însoțiți de dirijori, profesori, familii și prieteni, care au cântat alături de ei, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s