Nori la borcan

De cate ori te-a intrebat pana acum copilul din ce sunt formati norii care se plimba fara griji pe cer? L-a multumit raspunsul tau sau mai degraba a fost dezamagit ca norii nu sunt formati din vata de zahar?

Data viitoare cand te intreaba cum se formeaza norii, propune-i sa faceti impreuna un experiment simpatic in care sa observati fenomenul formarii norilor chiar la voi acasa.

nor-in-borcan

De ce ai nevoie:

  • Un borcan cu capac
  • Apa fierbinte
  • Cateva cuburi de gheata
  • Optional: o cutie de chibrituri

Umple borcanul cu apa fierbinte, asteapta un minut si varsa apoi aproximativ doua treimi din apa. Daca vrei ca norul sa se formeze mai repede si sa fie mai dens, aprinde un pai de chibrit si tine-l cateva secunde in interiorul borcanului, apoi lasa-l sa cada in boran. Pune cateva cuburi de gheata in capacul borcanului si aseaza-l peste acesta sau acopera borcanul cu o punga cu gheata. Acum observa cu atentie ce se petrece in interiorul borcanului. Incet, incet, se formeaza un nor.

Care e explicatia?

Apa fierbinte si chibritul au incalzit aerul din borcan, iar vaporii de apa calda s-au ridicat in partea de sus a borcanului, unde au intalnit aerul racit de punga de gheata. Intalnirea lor a dus la formarea unui nor, adica a unei mase de picaturi de apa condensate. Aceasta este una din modalitatile prin care se formeaza norii pe care ii vedem pe cer, atunci cand aerul incalzit de Soare intalneste aerul rece, ridicat din pamant.

Iata cum decurge un astfel de experiment:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s